Uit onderzoek van Sandvine blijkt dat het aantal internetgebruikers dat hun online communicatie en -informatie versleutelt is verdubbeld in Noord-Amerika en zelfs verviervoudigd in Latijns-Amerika en Europa.
Hoewel de cijfers voortkomen uit het ‘Global Internet Phenomena Report‘ van het bedrijf lijkt de opvallende trend Sandvine zelf te zijn ontgaan. Het verslag focust zich daarentegen grotendeels op ontwikkelingen in TV distributie en de groeiende populariteit van apps als Whatsapp en Snapchat.
Een vergelijking van data uit het rapport toont echter dat zogenaamde ‘encrypted internet traffic’ mateloos populair aan het worden is. De verandering is voornamelijk op te merken in Europa, waar het percentage aan versleuteld internetverkeer is verviervoudigd – van een kleine 1,47 naar wel 6.10 procent in één jaar. De toename van versleuteld internetverkeer is een wereldwijde fenomeen; ook in Noord Amerika en Latijns-Amerika is een enorme groei waarneembaar.
Encryptie is versleutelde informatie op internet. Dankzij deze versleuteling kan niet iedereen zomaar je e-mails of Whatsappberichten bekijken. Wanneer je een website bezoekt wordt er verbinding gemaakt met de server die er voor zorgt dat je de website kan bekijken. De informatie wordt vervolgens opgedeeld in kleine pakketjes die afzonderlijk worden versleuteld.
De trend is natuurlijk direct te relateren aan de onthullingen van Edward Snowden. Vorige week verscheen het boek de Afluisterstaat, geschreven door journalist Glenn Greenwald. Hij baseerde het boek op tienduizenden geheime documenten die hij kreeg doorgespeeld van de klokkenluider. Het is de zoveelste onthulling van de afluisterpraktijken van de NSA, waardoor gebruikers zich niet meer veilig voelen op het web.
Een gevolg is dat er steeds vaker wordt gekozen voor VPN diensten (Virtual Private Netwerk) en andere technieken die het mogelijk maken om via internet bepaalde diensten en informatie voor de buitenwereld af te schermen.
Het is een interessante ontwikkeling die hoogstwaarschijnlijk de komende jaren door zal zetten. En dat is in feite goed nieuws, want het geeft aan dat internetdiensten en -gebruikers steeds bewuster worden van hun privacy online.