De Nederlandse politie heeft bekend gemaakt dat het dit jaar nog gaat beginnen met de inzet van drones voor politiewerk. Het idee is dat het de politie kan helpen bij het oplossen van misdrijven of om toezicht te houden op grote mensenmassa’s.
Dat maakte Casper Steenstra-Praamsma, projectleider drones bij de politie, bekend tegenover de NOS. “Het is niet de vraag of we met drones gaan vliegen, maar wanneer.” De korpsleiding van de politie moet nog een besluit nemen over de invoering van drones en doet dit waarschijnlijk later dit jaar.
Drones worden door de politie op verschillende manieren ingezet. Zo kunnen de onbemande vliegtuigjes als extra paar ogen fungeren bij bijvoorbeeld een gijzeling door video te streamen vanuit te lucht. Daarnaast kan het handig zijn om verdachten op te sporen die zich verstoppen in bijvoorbeeld een tuin, iets waar nu een helikopter voor nodig is.
Volgens Steenstra-Praamsma gaan de drones van onmisbare waarde zijn:
Een plaats delict kun je met een drone vanuit verschillende perspectieven heel nauwkeurig in beeld brengen. Zo kun je sporen veilig stellen. Op de computer maken we daar een driedimensionaal beeld van en zo kunnen we de gegevens nameten.
Ook bij grote evenementen kunnen drones handig zijn. Maar ze zijn ook vooral kostenbesparend:
Bij grote evenementen is het belangrijk om te weten hoe druk het is en langs welke routes het publiek loopt. Met drones kun je dat binnen twintig minuten in kaart brengen. Dat bespaart een kostbare politiehelikopter.
Op dit moment worden vijftien politieagenten intern opgeleid als ‘vlieger’. Zij hebben voor het eerst met de drones kunnen oefenen tijdens een grote anti-terreuroefening in Arnhem. Over enkele maanden zijn de agenten klaar met de opleiding en kunnen in theorie de eerste drones ‘in het echt’ worden ingezet.