Het grootste argument van de FBI in de zaak tegen Apple is dat de FBI het bedrijf nodig heeft om de ‘zelfvernietigingsoptie’ te omzeilen. Dat is klinkklare onzin, vindt Edward Snowden. Volgens hem zijn er manieren om toegang te krijgen tot de iPhone zonder Apple’s tussenkomst, door bijvoorbeeld een back-up te maken. In een tweet verwijst hij naar deze mogelijkheid, welke in een artikel op de website van de American Civil Liberties Union, dat opkomt voor vrijheden van burgers, wordt omschreven.
The global technological consensus is against the FBI. Why? Here’s one example: https://t.co/t2JHOLK8iU #FBIvsApple https://t.co/mH1ZXOOQ1E
— Edward Snowden (@Snowden) 8 maart 2016
De FBI beweert dat het niet mogelijk is om de iPhone 5c die gebruikt werd door een schutter in San Bernardino door middel van brute force te ontgrendelen. Er zijn volgens de FBI namelijk sterke aanwijzingen dat de schutter de optie heeft aangezet om alle gegevens van de iPhone te wissen na tien mislukte pogingen. Daarom wil de FBI dat Apple een achterdeurtje inbouwt in het besturingssysteem van de iPhone.
De ACLU schrijft dat hier de truc zit: de iPhone vernietigt niet alle data die op het systeem staat, maar slechts één van de sleutels die wordt gebruikt om de encryptie terug te draaien. Die sleutel wordt bewaard op een flash-geheugen dat die data makkelijk kan verwijderen – dus ook de sleutel. De FBI hoeft dus alleen maar een back-up te maken van dat flash-geheugen om de sleutel te bewaren. Vervolgens kan het oneindig pogingen doen om de iPhone te kraken.
Dat achterdeurtje zou slechts voor deze zaak gebruikt worden, beweert de FBI. Tegenstanders wijzen erop dat als Apple eenmaal toestemt, het de toon zet voor de volgende keren dat de FBI zo’n verzoek doet – iets dat volgens kenners ongetwijfeld zal gebeuren. Daarom weigert Apple mee te werken aan het verzoek van de FBI.