De keynote van Apple’s ontwikkelaarscongres WWDC draaide meer dan ooit om software. De presentatie was opgedeeld in vier duidelijke onderdelen: iOS 10, macOS Sierra, watchOS en tvOS. Oftewel: alle besturingssystemen die Apple op dit moment heeft. En voor al die software werden een heleboel nieuwe functies aangekondigd. Van broodnodige vernieuwingen tot handige nieuwe functies.
Maar er is ook kritiek: heel veel functies die Apple aankondigde komen namelijk bekend voor. Waar Apple er in het verleden een handje van had om goed te kijken naar handige apps die ontwikkelaars hadden ontwikkeld, lijkt Apple steeds meer te kijken naar wat Google doet. Een hoop nieuwe functies zitten namelijk al lang in Android of in andere producten en diensten van Google.
Andersom is natuurlijk ook waar: Google kijkt graag naar wat Apple doet en neemt op zijn beurt weer functies over. De software van beide bedrijven gaat de laatste jaren simpelweg steeds meer op elkaar lijken en beide giganten zijn aan elkaar gewaagd.
Maar welke innovatieve functies in iOS 10, macOS Sierra en de nieuwe versie van watchOS zijn niet zo innovatief als dat Apple ons probeerde wijs te maken? We zetten er 8 voor je op een rij.
1. Kunstmatige intelligentie voor foto’s
Ruim een jaar geleden kondigde Google iets revolutionairs aan. Het ging foto’s in Google Photos analyseren door middel van deep learning om te kijken wat er op stond. Al je foto’s die je ooitop het strand maakte bekijken? Zoek op ‘strand’ en Google Photos toont ze. Apple doet nu precies hetzelfde, met één belangrijk verschil: Apple draait de technologie helemaal lokaal op je telefoon, terwijl Google dat in de cloud doet. Apple gebruikt immers privacy als belangrijke pijler om het verschil te maken met Google. De vraag is natuurlijk of Apple’s oplossing net zo goed werkt, dat moeten we nog zien.
Een andere foto-functie lijkt ook erg veel op wat Google Photos al doet: foto’s van bijvoorbeeld een week of een jaar geleden worden samengevoegd en aangeboden als herinnering. Apple noemt het dan ook ‘Herinneringen’; Google noemt het ‘Deze dag opnieuw beleven’. Apple kopieerde zelf het automatisch genereren van video’s van deze herinneringen.
2. Nieuwe functies voor Apple Maps
Apple voegde leuke functies toe voor Apple Maps. Voortaan krijg je alternatieve routes als het druk is op de weg en je kunt onderweg naar handige locaties zoeken (bijvoorbeeld een tankstation of restaurant). Superhandig, maar het is uiteindelijk enkel een poging om het gat met Google Maps te dichten. Al deze functie biedt Google immers allang aan in zijn kaartendienst.
3. Nieuwe functies iMessage
Google kondigde vorige maand op Google I/O een nieuwe chatapp aan: Allo. Hierin zagen we onder meer mogelijkheden om tekst groter te maken, op foto’s te tekenen, grotere emoji’s en stickers te versturen en automatisch woorden te vervangen door emoji’s. Allemaal functies die Apple gisteren ook toevoegde aan iMessage.
Overigens hebben beide bedrijven deze functies niet zelf bedacht, maar hebben ze heel goed gekeken naar andere chatapps, waaronder het Chinese WeChat. Een app waar ook Facebook naar lijkt te kijken voor nieuwe functies in Facebook Messenger en dus met recht het grote voorbeeld van de Amerikaanse techindustrie te noemen.
Apple komt daarnaast met een slimmere versie van het QuickType toetsenbord. Hiermee heb je relevante informatie over bijvoorbeeld je agenda, contactpersonen en locatie, automatisch tot je beschikking. Dit lijkt veel op wat Google met Assistent doet in Allo, maar Apple stopt het in het toetsenbord waardoor het binnen het hele besturingssysteem beschikbaar is. Nice move.
4. Raise to wake voor je iPhone
Om de tijd te zien of notificaties te bekijken, moest je tot nu toe eerst op een knop van je iPhone drukken om hem aan te zetten. Dankzij raise to wake (een functie die exclusief naar de iPhone 6s komt) hoeft dat niet meer. Pak je je telefoon op, dan springt het scherm aan en kun je direct notificaties en andere informatie zien. Superhandig, maar een groot aantal Android-telefoons kunnen dat al heel erg lang.
5. Alle notificaties in één keer wissen
Dit kun je bijna geen kopiëren noemen: dit is gewoon een functie die Apple al jaren vergeten is in iOS te stoppen alsnog toevoegen. Je kunt namelijk eindelijk alle notificaties in het berichtencentrum in één keer wissen (iets wat op de Apple Watch al wel kon). Nooit meer per dag of per app op een los kruisje drukken! In Android kon dit altijd al…
6. Schrijven op je Apple Watch
Als je tekst wil invoeren op je Apple Watch heb je op dit moment maar één optie: dicteren. Maar praten is niet altijd mogelijk of handig en dus kun je straks ook met je vinger gaan schrijven. Apple noemt die functie Scribble. Vorige maand kondigde Google precies dezelfde functie aan voor Android Wear 2.0. Gezien het korte tijdsbestek tussen beide aankondigingen heeft Apple de functie waarschijnlijk niet letterlijk gekopieerd, maar hadden beide bedrijven simpelweg hetzelfde idee.
7. Wisselen tussen watchfaces op je Apple Watch
Wil je het uiterlijk van het horloge van je Apple Watch veranderen dan moet je eerste hard op het scherm van je Watch drukken en dan kun je een andere watchface kiezen. Maar volgens Apple wisselen veel gebruikers meerdere keren per dag van watchface en dus moet dat makkelijker worden. Met een swipe van de ene rand van je scherm naar andere rand van je scherm scroll je als het waren door je favoriete watchfaces heen. Precies dezelfde interactie zagen we Google een maand geleden aankondigen voor Android Wear 2.0.
8. Je Mac unlocken met je Apple Watch
Oké, eerlijk is eerlijk: deze functie heeft Apple niet één op één gekopieerd van Google. Als je een Chromebook en een Android-telefoon hebt, kun je namelijk gebruik maken van Smart Lock. Is je telefoon in de buurt van je je Chromebook dan logt die automatisch in, geen wachtwoord nodig. Apple doet hetzelfde maar dan met de Apple Watch. Een stukje handiger en sneller, want je hoeft je Apple Watch niet eerst te unlocken omdat je die altijd om hebt (en mocht je hem af doen, dan werkt de functie niet).
Apple heeft niet alleen goed naar Google gekeken
Fitbit blijkt ook een bron van inspiratie voor Apple. De Activiteiten-app wordt namelijk uitgebreid met sociale functies die erg veel lijken op die uit de Fitbit-app. Zo kun je voortaan zien hoeveel je vrienden hebben bewegen en kun je een wedstrijdje houden wie als eerste zijn ‘ringen’ heeft gevuld, maar kun je ze ook aanmoedigen via korte berichtjes.
Een overzicht van alle nieuwe functies in iOS vind je in dit artikel en de vernieuwing voor de Apple Watch vind je hier.