Spionage verwachten we van instanties als de NSA en de AIVD. Maar wees eens eerlijk: ook jij hebt wel eens de verleiding gehad om op de Facebook-pagina van een ex-vriend(in) te kijken. Medewerkers van Uber zijn volgens Ward Spangenberg, een voormalige ontwikkelaar bij het bedrijf, echter nog veel verder gegaan. Ze zouden beroemdheden en ex-partners bespied hebben via de app. Dit schrijft The Verge.
Volgens Spangenberg zou Uber niet genoeg hebben gedaan om te voorkomen dat haar werknemers klanten bespioneerden met de zogenaamde ‘God View’-optie. Ze zouden eenvoudig bij de data van Uber-ritten kunnen komen en zo de activiteiten van diverse mensen kunnen bekijken.
Spangenberg is op dit moment verwikkeld in een rechtszaak met Uber. Hij is ontslagen omdat hij tegen het beleid in ging door zijn werkcomputer te formatteren en door zichzelf toegang te verschaffen tot een e-mail waarin zijn functioneren werd besproken. Maar volgens hem formatteren vrij veel werknemers hun computers. Daarnaast testte hij een programma dat door de bedrijfsmail zocht.
Volgens Spangenberg is hij vooral ontslagen vanwege zijn leeftijd – hij is 45 jaar oud – en omdat hij aan de bel trok over slechte beveiligingspraktijken. Zo zou Uber bestanden hebben verwijderd die ze wettelijk gezien moesten bewaren en computers in buitenlandse kantoren versleuteld hebben om te zorgen dat de politie niet bij informatie kon komen.
Reactie Uber
Uber zelf zegt natuurlijk dat dit absoluut niet waar is. Werknemers zouden geen toegang hebben tot informatie over ritten met de dienst en er zou een heel systeem zijn met limieten om te zorgen dat werknemers niet overal bij kunnen
Uber licht bij Engadget toe:
En heeft een werknemer toegang tot bepaalde klantdata, dan hebben ze geen volledige toegang. De toegang wordt gegeven voor specifieke vormen van data, gebaseerd op de rol van de werknemer. Alle toegang wordt bijgehouden en routinematig gecontroleerd. Alle potentiële overtredingen worden snel en uitvoerig onderzocht.