25 procent Nederlandse websites heeft geen HTTPS-verbinding

Ruim 25 procent van de Nederlandse websites heeft geen beveiligde HTTPS-verbinding. Is de verbinding van een website niet beveiligd, dan kunnen gegevens van bezoekers onderschept worden. Dat stelt beveiligingsbedrijf Cybersprint, meldt NU.nl.

Door een HTTPS-verbinding te gebruiken, kunnen gegevens van je bezoekers niet onderschept worden. De verbinding maakt de inhoud van een website echter niet veilig: een oplichter kan ook zo’n verbinding gebruiken. Maar HTTPS maakt de verbinding tussen de browser en de site wel veilig.

Cybersprint onderzocht 6.645 veelbezochte websites met een .nl-adres. Bijna 1.800 websites – ongeveer 27 procent – bleken geen beveiligde verbinding te hebben of de beveiliging niet goed te hebben ingesteld. Bij 73 procent was dat wel het geval. Maar 1 op de 7 websites uit de Nederlandse top 100.000 had een onveilige verbinding.

Financiële sector

Volgens Cybersprint loopt de financiële wereld over het algemeen voorop in beveiligingsmaatregelen, evenals de landelijke overheid. In de zorgsector gaat het echter een stuk slechter met de beveiliging. Het beveiligingsbedrijf keek in zijn onderzoek echter niet naar de afzonderlijke sectoren.