‘Russische trollen probeerden ook hier publieke debat te beïnvloeden’

Niet alleen in het buitenland, maar ook hier in Nederland waren Russische trollen actief. Internettrollen van de Internet Research Agency (IRA) probeerden hier en in België via Twitter het anti-islamsentiment aan te wakkeren. Dat blijkt uit onderzoek van de NRC.

De trollen verstuurden in de afgelopen 2 jaar ruim 900 Nederlandstalige berichten. De tweets zijn inmiddels verwijderd, evenals alle accounts. Toch wist de NRC twee archieven van tweets te combineren, en zo een deel van de activiteit van de trollen in Nederland te reconstrueren.

Tweets

Volgens de krant worden de Russische trollen na de aanslagen op het Belgische Zaventem en Brussel op 22 maart 2016 in grote getale actief. Er worden berichten geretweet over een door “islamisering” bedreigde Nederlandse cultuur. Ook steunen ze de PVV en tweeten ze racistische leuzen.

Ook kopiëren de trollen Nederlandstalige teksten op Twitter, inclusief de taalfouten. De trollen voegen daar vrijwel altijd hashtags die kritisch op de islam zijn toe, bijvoorbeeld #IslamKills. Verder wordt er veel getweet over Zwarte Piet, Sylvana Simons en “eurocraten”.