Wetenschappers van het Amerikaanse Harvard hebben een 3D-geprint babybrein gemaakt, schrijven ze in Nature. Op deze manier willen de onderzoekers kijken waarom onze hersenen nou zo’n vreemde vorm vol met kronkels hebben. Of liever gezegd: hoe dat hele kronkelproces nou eigenlijk plaatsvindt.
Wetenschappers denken namelijk al een tijdje te weten waarom onze hersenen zo gekronkeld zijn. Door de hersenmassa vaker op te vouwen is er meer oppervlakte, waardoor er meer plek is voor hersencellen. Hoe het menselijk lichaam echter deze vorm aanneemt is alleen onduidelijk. De 3D-print moet daarom duidelijkheid bieden, wat volgens de wetenschappers nu al het geval is. Volgens het onderzoek zouden onze hersenen bezwijken onder de druk terwijl ze groeien, waardoor ze zich in deze vorm kronkelen.
Met de 3D-printer bootsten de wetenschappers het creëren van de hersenen na, zodat ze ieder moment van dit proces duidelijk konden bekijken. Met behulp van een speciale gel voelde de nephersenen ook hetzelfde aan als het ‘echte werk’.
De 3D-geprinte hersenen zagen er grotendeels hetzelfde uit als het origineel als je keek naar de grote kronkels, maar kleine stukken weken sneller af. Deze zelfde variatie is ook in echte hersenen te vinden, wat doet vermoeden dat het printproces inderdaad vrij vergelijkbaar was.