4 miljard mensen zonder internet tegen het einde van het jaar

Tegen het einde van 2015 zitten er ruim vier miljard mensen zonder internet, dat blijkt uit een report van de United Nations Broadband Commission. Terwijl in het westen de internetmarkt verzadigd raakt, wat inhoudt dat iedereen die internet wil en kan afnemen dat doet, blijven ontwikkelingslanden achter.

In 2011 heeft de commissie als doel gesteld dat 60 procent van de wereldbevolking tegen het einde van 2015 over internet zou moeten beschikken. Uit dit onderzoek blijkt dat dit waarschijnlijk pas gaat gebeuren in 2021. Dat komt onder andere door de ontwikkelingslanden waar slechts 34 procent van de bevolking over een internetverbinding beschikt. Aan het einde van dit jaar heeft slechts 43 procent van de wereldbevolking beschikking over een internetverbinding.

Gemiddeld gezien heeft 82 procent van de bevolking in rijke landen toegang tot het internet. In 121 landen is de internetmarkt verzadigd; daar kunnen telecombedrijven enkel nog snellere services verkopen of klanten over laten stappen. Zowel Facebook als Loon proberen internet toegankelijker te maken door met drones en ballonnen internet aan te bieden in ontwikkelingslanden.