Volgens Snowden komen we nooit in contact met aliens door encryptie

Volgens Snowden is het best logisch dat we nog geen contact hebben gelegd met een buitenaards ras en de kans is aanzienlijk dat het ook niet gaat gebeuren. Edward Snowden, die vorige jaar de misstappen van de NSA aan het licht bracht en nu leeft als vluchteling/klokkenluider in Rusland, was te gast op de podcast van bekende Amerikaanse wetenschapper Neil deGrasse Tyson.

Tijdens de StarTalk-podcast maakte Snowden onder andere bekend dat hij zich inschreef voor Amerikaanse leger na de aanslagen van 11 september 2011 en dat het ontzettend lang duurde voordat hij sceptisch werd over de praktijken van de Amerikaanse regering als het aan kwam op afluisteren.

Toen het op de podcast ging over de Fermiparadox kwam Snowden met een simpel en elegant antwoord. De paradox beschrijft de spanning tussen de grote statistische waarschijnlijkheid van het bestaan van buitenaards leven en het gebrek aan bewijs daarvoor. Volgens Snowden zou liggen aan encryptie, want als encryptie goed gebruikt wordt is het voor een beschaving onmogelijk het verschil te horen tussen de boodschap en ruis.

If you look at encrypted communication, if they are properly encrypted, there is no real way to tell that they are encrypted. You can’t distinguish a properly encrypted communication from random behaviour. So if you have an an alien civilization trying to listen for other civilizations, or our civilization trying to listen for aliens, there’s only one small period in the development of their society when all their communication will be sent via the most primitive and most unprotected means.

Of Snowden gelijk heeft blijft waarschijnlijk voor eeuwig onbekend. Eerder dit jaar had hij ook goed advies over de veiligste wachtwoorden in een fragment van Last Week Tonight.