Apple neemt Faceshift over: Bedrijf dat technologie maakte die gebruikt is voor Star Wars

Faceshift

Apple heeft het Zwitserse bedrijf Faceshift overgenomen. De geruchten gingen al een tijdje, maar nu heeft Apple het ook daadwerkelijk bevestigd tegenover TechCrunch. Faceshift heeft een technologie ontwikkeld waarmee met een 3D-camera realtime de expressies van iemands gezicht kan worden vastgelegd en vervolgens kan worden weergegeven op een digitale avatar.

Wat Apple met de techniek wil of dat het een overname betreft om enkel talentvol personeel binnen te halen, is onbekend. Apple wil er niet inhoudelijk op ingaan. Wel is bekend dat in ieder geval een deel van het personeel van Faceshift nu vanuit Europa voor Apple werkt.

De techniek van Faceshift kan gebruikt worden om personages in animatiefilms en games een realistischere gezichtsuitdrukking te geven. Hierdoor zouden de gezichten van echte acteurs of de spelers van games kunnen worden omgezet naar een digitale versie. Het is onder meer gebruikt bij de productie van Star Wars: The Force Awakens. Maar de techniek zou natuurlijk ook gebruikt kunnen worden voor digitale beveiligingstoepassingen.

Apple heeft al eerdere kleine bedrijven overgenomen die bezig zijn met gezichtsherkenning en motion capture. Het ging toen om Polar Rose en PrimeSense.