Bunq: Een nieuwe bank met enkel een app en een pinpas

Bunq

Nederland is sinds vandaag een bank rijker: Bunq. En eigenlijk draait de hele dienstverlening om de Bunq-app die ze aanbieden, waarin gebruikers hun rekening met elkaar kunnen delen en al chattend geld kunnen overmaken. In een tijd waar veel Rabobank-klanten steen en been klagen over de nieuwe Rabobank-app, laat Bunq zien hoe het anders kan.

Bunq heeft geen kantoor waar je langs kan en geen eigen pinautomaten. Er is zelfs geen online bankomgeving op de website. Bunq is enkel de app. Die download je, je meldt je aan en je hebt een Bunq-rekening geopend. En die app is helemaal gericht op sociale interactie. Je kunt bijvoorbeeld iemand het verzoek doen om iets terug te betalen of iemand tijdelijke toegang geven tot jouw rekening om daarmee betalingen te verrichten.

Naast de app kun je een bankpas aanvragen en via de app kun je instellen van welke rekening de betaling die je doet wordt afgeschreven. Zo kun je pinnen van de rekening van iemand anders, als diegene je (tijdelijk) toegang heeft gegeven tot zijn of haar rekening. Ook kun je makkelijk een nieuwe rekening openen waar je met meerdere mensen bij kan, bijvoorbeeld voor een sportteam of studentenhuis.

Wat Bunq verder anders doet dan de bestaande banken is de manier waarop je betaalt voor de dienstverlening. Je betaalt niets voor het gebruik van de app, voor de pinpas betaal je eenmalig 9 euro en vervolgens een klein bedrag per transactie. Abonnementskosten zijn er niet en de bank wil ook geen geld verdienen met het tijdelijk vasthouden of schuiven met het geld van klanten. Oprichter Ali Nikman zegt daarover tegen NRC:

We vragen een klein bedrag voor bepaalde diensten. We gaan geen geld verdienen met geld. Dat is voor ons echt een ideologie.

Bunq heeft zijn product nu als publieke beta gelanceerd en wil het verder uitbouwen met meer diensten. Een aanbod voor zakelijke klanten is bijvoorbeeld nog niet, maar zal later wel komen.