Programmeren verplicht als vak in Brits-Columbia

Naar aanleiding van een speciaal programma dat is opgesteld om kinderen voor te bereiden op de steeds sneller ontwikkelende technologische maatschappij, wordt op scholen in Brits-Columbia in Canada het vak ‘programmeren’ verplicht gesteld. Volgens Vancitybuzz maakte de premier Christy Clark dit bekend tijdens de opening van de ‘BC Tech Summit’: een twee dagen durende conferentie die leiders en vernieuwers uit de technologische sector in Brits-Columbia bij elkaar moet brengen.

Binnen drie jaar moeten volgens Clark studenten vanaf de kleuterschool tot aan het eind van de middelbare school de kans krijgen om de basis van het programmeren en andere fundamentele technische vaardigheden onder de knie te krijgen. Clark liet tijdens de conferentie weten:

Het is mijn doel om het uiteindelijk verplicht te maken voor elk kind vanaf de kleuterschool tot aan het eind van de middelbare school om ze over programmeren te leren.

De introductie van het programmeren in het vaste vakkenpakket is een grote stap voorwaarts in een wereld waarin technologie een steeds grotere rol gaat spelen. In Brits-Columbia werken er momenteel bijvoorbeeld meer dan 86.000 mensen in de tech-industrie en zijn zij verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van het salaris dat in de BC wordt verdiend.

IMG_3721-800x600

Het toevoegen van programmeren aan het vakkenpakket maakt deel uit van de ‘BC Tech-strategie’ die in december werd gepresenteerd. In deze strategie stond onder andere dat er een bedrag van 100 miljoen dollar beschikbaar is voor het verder ontwikkelen van de techsector in BC. Daarnaast is er voor de komende vijf jaar ook 4,5 miljoen sikkE beschikbaar voor bedrijven en organisaties in de techsector om werknemers hun huidige techskills te laten verbeteren en ontwikkelen.

In Nederland is een soort zelfde programma opgezet genaamd het ‘Techniekpact 2020‘. In het programma staan concrete afspraken tussen het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid en moet ervoor zorgen dat de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector wordt verbeterd. Hierin staat onder andere dat iedere basisschoolleerling techniek krijgt in het onderwijs.