Volgens iOS-code experimenteert Apple met Li-Fi in iPhones

In recente versies van een iOS-code zijn verwijzingen gevonden naar Li-Fi: de draadloze internetverbinding die via licht plaats vindt. Volgens Apple Insider werd de code gevonden door de Twitter-gebruiker Chase Fromm.

De ontdekking werd gedaan in de versie iOS 9.1. In de code werd verwezen naar de term ‘LiFiCapability’. Li-Fi is een techniek die gebruikt maakt om data te verspreiden door middel van licht. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als hoe je afstandsbediening ook werkt. Door middel van een specifieke flikkering van de lamp, die niet zichtbaar is voor het menselijk oog, vindt er ‘communicatie’ plaats.

15597-12001-Screenshot-2016-01-19-002447-l

We schreven al eerder over deze soort moderne versie van morsecode. Een van de belangrijkste voordelen van Li-Fi is de snelheid: data kan met een snelheid van wel 1 GB per seconde worden verstuurd, omdat de frequentie waarop de data wordt verstuurd veel hoger is dan bij wifi. Daarnaast gaat licht moeilijk door muren, waardoor het voor ‘buitenstaanders’ moeilijker wordt om op het internet in te breken. Toch heeft het ook een aantal nadelen, zoals dat je het licht altijd aan moet hebben staan.

Na aanleiding van de verwijzing in de code lijkt het er op dat Apple bezig is met het ontwikkelen van de supersnelle, lichtgebaseerde netwerkfunctie voor toekomstige iPhones. Naast de referenties in de software is het volgens Apple Insider algemeen bekend dat Apple ook werkt aan hardware-implementaties voor draadloze gegevensoverdracht via licht. Zo vroeg Apple in 2013 bijvoorbeeld een patent aan waarin ze de optische demodulatie met een beeldsensor beschrijven.