Kamperen alleen iets voor in de zomer? 5 redenen waarom winterkamperen ook prima kan

Dacht jij dat kamperen alleen iets is dat je in de zomermaanden kunt doen? Denk dan nog maar eens, want winterkamperen is misschien nog wel bijzonderder. Stel je voor: een knisperend warm haardvuur onder een heldere sterrenhemel, met een kop glühwein onder een warme deken, romantischer kan bijna niet toch? Volgens Travelbase is het dé trend van deze winter. En met de coronatoestanden van deze tijd, zou dat zomaar de ideale uitkomst van een wintervakantie kunnen zijn.

Nog niet helemaal overtuigd? Vijf redenen om het eens te proberen.

Meer verbondenheid met de natuur

De wintermaanden zorgt altijd voor een bijzondere sfeer in de natuur. En hoewel veel mensen het liefst thuis onder een dekentje met een kop thee wegkruipen, is dit eigenlijk het perfecte moment om juíst de kou eens te trotseren. Om te genieten van de stilte of om een misschien zelfs wild te spotten.

Het is juist in de winter belangrijk om buiten te zijn

De dagen zijn korter en donkerder, en dat maakt het voor je lichaam lastiger om voldoende zonlicht te zien – en dus vitamine D aan kan maken. Mensen die overdag meer zonlicht zien, slapen ’s nachts dieper, waardoor zij zich ’s ochtends frisser en vrolijker voelen. Door overdag naar buiten te gaan en meer licht op te nemen, zal je biologische klok versnellen, waardoor je die in het ritme van dag en nacht kunt laten lopen. Hierdoor word je ’s avonds eerder moe en kun je op tijd in slaap vallen. Stel je eens voor hoe dat tijdens een kampeertrip is: je bent de hele dag buiten, om vervolgens heerlijk rozig in slaap te vallen.

winterkamperen

Beeld: Evy van Nispen

Winterkamperen is avontuurlijk

Ben je een beetje avontuurlijk aangelegd en verveel je je daardoor snel tijdens de wintermaanden omdat je er minder op uit gaat? Dan is de kans groot dat winterkamperen je heel goed zal bevallen. Je kunt een lekker vuurtje stoken om jezelf warm te houden, of kies juist voor het totale tegenovergestelde: probeer eens een ijsbad uit.

Wakker worden bij zonsopgang

Dat de dagen korter zijn, zorgt er ook voor dat de zon pas later opkomt. En dat kan ook heel positief uitpakken, want daardoor hoef je niet héél vroeg meer op te staan om evengoed van de zonsopgang te kunnen genieten. Sta vroeg op en laat je groeten door de prachtige natuur met het dauw nog op de velden en wie weet kom je zelfs een hert tegen!

Ontdek Nederland duurzaam

Tot slot is kamperen een ontzettend duurzame manier van reizen. Je gebruikt tenslotte minder water en energie. Want bij reizen geldt in principe: hoe luxer de accommodatie, hoe groter de klimaatgevolgen. Kies jij dit jaar voor winterkamperen?

kamperen Travelbase

Beeld: Evy van Nispen

Beeld: Travelbase/Evy van Nispen