520.000 werknemers waren vorig jaar afwezig door hoge werkdruk

Hoge werkdruk, overwerkt

Heb je last van een hoge werkdruk? Je bent zeker niet de enige. Voor 520.000 werknemers tussen de 15 en 75 jaar – oftewel 6,7% – was dat in 2021 de belangrijkste reden voor hun laatste verzuim op het werk. En deze mensen waren ook nog eens langer afwezig dan mensen die om een andere reden hadden verzuimd, blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS en TNO.

Een hoge werkdruk is een flink probleem, zowel voor werknemers als voor werkgevers. Werknemers verzuimen erdoor en kunnen uiteindelijk een burn-out krijgen. Werkgevers merken vooral een lange afwezigheid: wie vanwege werkdruk verzuimd, is gemiddeld 38 werkdagen niet inzetbaar. Dat terwijl de gemiddelde afwezigheid bij verzuim 17 dagen is.

Bovendien kampt Nederland met personeelstekorten in iedere branche. “Meer actie vanuit werkgevers, werkenden, maar ook vanuit de politiek is noodzakelijk om werkstress en burn-outs te voorkomen. Dit kan door de inzet van preventie (financieel) aantrekkelijker te maken. Als we namelijk niets doen zitten werknemers nu, maar ook over 10 jaar, met een burn-out ziek thuis op de bank”, aldus directeur Elwin Wolters van OVAL, de branchevereniging van arbodiensten en reïntergratiebedrijven, in een persbericht.

Vooral docenten hebben last van hoge werkdruk

Hoe hoog de werkdruk precies is, verschilt per branche. En ook hoeveel mensen daardoor verzuimen is per sector anders. Verzuim door werkdruk komt volgens TNO en het CBS met name voor bij mensen met een pedagogisch beroep, zoals docenten. 10,9% van deze werknemers noemde vorig jaar werkdruk als belangrijkste reden voor het laatste verzuim. En ook bij ICT’ers (8,8%), creatief en taalkundigen (8%) en mensen met een beroep in zorg en welzijn (7,7%) komt verzuim door werkdruk vaak voor.

In absolute aantallen komt verzuim door de werkdruk overigens het meeste voor bij mensen in de bedrijfseconomische en administratieve tak. Daar kwamen 116.000 meldingen van verzuim door werkdruk vandaan. Maar deze beroepsklasse is met ruim 1,5 miljoen mensen ook het grootste.

Overigens is het niet zo dat er nu opeens veel meer mensen verzuimen door een hoge werkdruk. Dat aandeel is in de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven op zo’n 6 tot 7%. De werkzame beroepsbevolking is echter wel groter geworden, waardoor het absolute aantal is toegenomen.

Beeld: Shutterstock.com