8tracks bereikt 8 miljoen maandelijkse gebruikers en lanceert Xbox 360 app

De muziek start-up 8tracks (internetradio) heeft vorige week een nieuwe app voor de Xbox 360 gelanceerd. Live Gold abonnees hebben daarmee gratis toegang tot 8tracks playlists via hun consoles. Daarnaast heeft 8tracks onlangs het aantal van 8 miljoen actieve maandelijks gebruikers bereikt, wat neer komt op 30 miljoen uur aan gestreamde muziek per maand.

In vergelijking: via Pandora de populaire concurrent van 8tracks wordt maandelijks 1,51 miljard uur aan muziek gestreamd. 8tracks blijft dus een kleine service vergeleken met Pandora. Pandora is echter sinds 2007 niet meer in Europa te beluisteren en 8tracks wel. Daarnaast heeft 8tracks een jonger publiek: 48 procent van de Amerikaanse luisteraars is tussen de 18 en 24 jaar oud. Dat is hetzelfde publiek dat gebruik maakt van diensten zoals SoundCloud, BandCampSongza en Spotify.

De nieuwe app voor de Xbox 360 heeft dezelfde functionaliteit als de website. Je kunt bijvoorbeeld playlists zien gesorteerd op basis van genre, activiteit en stemming, je kunt een mix liken om hem zo later te kunnen beluisteren en je kunt andere gebruikers volgen. De 8tracks app was verder al beschikbaar op iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry en Windows.

8tracks bestaat inmiddels vijf jaar en is uniek omdat de playlists zijn samengesteld door mensen in plaats van door algoritmes. Als je de service gebruikt is het daarom net alsof je door ontelbare mixtapes rommelt op zoek naar de mixtape die op dat moment het beste aansluit op jouw stemming. Daarnaast kun je natuurlijk je eigen mixtape maken voor jezelf of voor iemand anders, net als vroeger.