Abortus-drone gaat legale abortuspillen bezorgen in Polen

Het is in Polen zo goed als onmogelijk om te plegen, maar de Nederlandse hulporganisatie Women on Waves wil het toch mogelijk maken om op een veilige manier een einde te maken aan zwangerschappen. De organisatie zet nu een drone in om de benodigde pillen bij de Poolse vrouwen te krijgen.

Women on Waves stuurt de pillen normaal gesproken op per post, maar kiest er nu voor om een drone te laten vliegen van het Duitse Frankfurt an der Oder naar het Poolse Slubice. De vlucht staat gepland voor aanstaande zaterdag, waarna er lokaal wordt gezorgd voor de verspreiding van de abortuspillen. Dat is heel erg nodig, zo benadrukt oprichtster Rebecca Gomperts, want in Polen vinden jaarlijks 50.000 illegale abortussen plaats, waarbij de veiligheid van de vrouw niet altijd gewaarborgd is.

“We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om op een veilige manier abortus te kunnen plegen”, aldus Gomperts in The Telegraph. “Dat is enorm belangrijk, omdat er op dit gebied grote verschillen zijn in Europa. We kiezen nu voor het vervoeren van de pillen per drone om aandacht te krijgen voor de situatie in Polen, maar het zou in de toekomst ook een nieuwe bezorgmethode kunnen worden.”

Het is voor Gomperts afwachten hoe er op de actie gereageerd wordt. Het is vermoedelijk niet illegaal om de pillen naar Polen te vliegen, maar Poolse vrouwen mogen ze in principe niet gebruiken. “Het is ook voor ons de eerste keer, dus we weten niet wat de overheid zal doen. Dat zullen we moeten afwachten.”