ACM: ‘Nederlands verbruik mobiele data meer dan verdubbeld’

We gebruiken steeds meer mobiel internet, blijkt uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In 2017 verbruikten we gemiddeld per mobiele aansluiting 1 GB per maand, maar in de eerste helft van 2018 was dit gestegen tot ruim 2 GB. In totaal werd er in die zes maanden bijna 250 miljard MB aan mobiele data verbruikt.

Verder gebruiken we steeds vaker bundels waarin een mobiel abonnement wordt gecombineerd met een vast abonnement, stelt de ACM. De telecomaanbieders bieden diverse extra’s om je te verleiden om die bundels af te nemen. Ondertussen neemt het aantal bundels dat alleen uit traditionele vaste diensten internet, telefonie of televisie af.

Bij die vaste diensten zien we bovendien een transitie van analoog naar digitaal. Het aantal analoge telefonie-aansluitingen als PSTN en ISDN nemen bijvoorbeeld af. Het gebruik van bellen via het internet lag in de eerste zes maanden van 2018 ongeveer gelijk met het jaar daarvoor.

Verder neemt het aantal analoge afsluitingen voor de televisie af. Het aantal digitale aansluitingen stijgt juist.

Providers

In Nederland hebben we twee telecomaanbieders met een eigen vast netwerk: KPN en VodafoneZiggo. Zij hebben ook nog steeds het grootste aantal klanten. T-Mobile en Tele2 hebben geen volledig eigen netwerk, maar hebben wel een relatief constant marktaandeel voor vaste aansluitingen.