App-ontwikkelaars moeten van Apple code voor schermopnames verwijderen

Apple, iPhones

Apple vertelt app-ontwikkelaars dat ze hun analytics-code waarmee ze kunnen opnemen hoe een gebruiker omgaan met zijn iPhone-apps moeten verwijderen of het gebruik hiervan duidelijk moeten vermelden. Doen de ontwikkelaars dat niet, dan wordt de app uit de App Store verwijderd, meldt TechCrunch.

Eerder deze week onthulde TechCrunch dat diverse grote bedrijven, zoals Expedia, Hollister en Hotels.com, een analytics-tool van een derde partij gebruikten om iedere aanraking en swipe in de app op te nemen. Geen van de apps bleken echter om toestemming hiervoor te vragen, en het gebruik van de tool werd ook niet in de privacyverklaring gemeld.

De tool was van Glassbox, dat specialiseert in technologie om sessies opnieuw af te spelen. Bedrijven kunnen de technologie integreren in hun apps om te zien hoe mensen omgaan met die app. Gevoelige data moet afgeschermd worden, maar sommige gegevens – zoals paspoortnummers en creditcard-nummers – lekte toch.

Reactie Apple

Apple heeft nu dus gereageerd op die praktijken. “Het beschermen van de privacy van gebruikers is erg belangrijk in het Apple-ecosysteem. Onze App Store Review Guidelines vereisen dat apps expliciet om toestemming van gebruikers vragen en een duidelijke visuele aanduiding bieden als gebruikersactiviteit opgenomen of gelogd wordt”, aldus een woordvoerder.

“We hebben de ontwikkelaars die deze strikte privacyvoorwaarden en -richtlijnen overtreden op de hoogte gesteld en nemen direct actie als dat nodig is.” TechCrunch heeft inmiddels van diverse bedrijven gehoord dat ze inderdaad bericht hebben ontvangen van de iPhone-fabrikant.

Glassbox is ook beschikbaar voor Android-apps. Google heeft niet gereageerd op de vraag of het de code gaat verbannen. Google Play verbiedt apps echter ook om heimelijk data over het gebruik van een apparaat te verzamelen.