Actieve ‘self tracking’ helpt Ajax op weg naar het volgende kampioenschap

Nu de technologie toegankelijker wordt voor iedereen, gaan ook steeds meer coaches en clubs het nut inzien van actieve monitoring van hun spelers. Nadat onze bondscoach zich met de slaappatronen ging bemoeien, gaat Ajax-coach Frank de Boer aan de slag met de stressfactor.

Het was één van de voorbeelden die de succesvolle coach aanhaalde tijdens zijn presentatie op het Sportinnovatie Congres, vorige week in Eindhoven. Wel direct de opvallendste.

Lasse Schøne is net wakker. De Ajacied staat op, pakt zijn iPhone en verbindt deze via twee elektroden met zijn hoofd en arm. Binnen enkele minuten wordt een bepaalde waarde via een app naar de inspanningsfysioloog gestuurd. Zo meet Ajax de stressfactor bij Schøne.

Het apparaatje en de app waar De Boer het over heeft is de Omegawave, een band die om de borst wordt gedragen en direct gegevens synced naar app en eventuele externe arts of fysioloog die meekijkt.

Naast aangepaste trainingschema’s, gestoei met meerdere oefenwedstrijden per dag en op maat gemaakte voedselpakketten is het gebruik van de Omegawave slechts één voorbeeld van de vele manieren waarop de Amsterdamse club het maximale uit hun spelers wil halen.

Daarbij speelt sponsor Adidas geen onbelangrijke rol. Het sportmerk is niet alleen actief met het inzetten van hun miCoach-technologie, het 2 jaar geleden al voor een innovatieve “opblaashal” en aansluitend onderzoekscentrum dat in verbinding staat met het VU.

Overigens is het inzetten van de Omegawave niet nieuw: Frank de Boer gebruikt de sensoren al sinds de winterstop van begin dit jaar, toen zijn team in Brazilië verbleef voor een trainingskamp.