IBM voorspelt hartfalen met behulp van Big Data

IBM denkt door middel van Big Data analyses in de toekomst hartfalen te kunnen voorspellen. Hartfalen is in de Verenigde Staten een veel voorkomende, en kostbare, ziekte. Patiënten met hartfalen sterven vaak binnen vijf jaar na de diagnose.

In 2009 is IBM in samenwerking met gezondheidsorganisaties Sutter Health en Geisinger Health Systems een onderzoek begonnen naar Big Data en de gezondheid. Op basis van online beschikbare gegevens van patiënten zijn de eerste analyses gedaan.

Deze gegevens zijn onder andere demografische gegevens, medische geschiedenis, allergieën, gebruikte medicatie en labgegevens. In dit onderzoek werd ontdekt dat het mogelijk is om op basis van Big Data te kunnen voorspellen wie een grotere kans maakt op welke ziekte.

Als eenmaal bekend is wie een verhoogd risico loopt op een bepaalde ziekte, dan kan een arts hier rekening mee houden en eventueel preventieve maatregelen nemen. Ook kunnen op de lange termijn levens gered worden door vroegere diagnoses.

IBM heeft nu 2 miljoen dollar aan subsidie ontvangen. Met deze fondsen hopen de onderzoekers algoritmes te kunnen ontwikkelen om goede voorspellingen te kunnen doen.