Adafruit Smart Helmet helpt fietsers met navigeren en zichtbaarheid

Hoewel nog niet verplicht zie ik ook in het Amsterdamse straatbeeld steeds meer fietsers met een helm op door de stad navigeren. Verstandig uiteraard. De nieuwe Smart Helmet van Adafruit brengt je naast veiligheid nog wat extra’s: navigatie en zichtbaarheid!

In New York ging begin deze maand (al zij het met wat hobbels) het grote huurfiets initiatief Citi Bike van start. Een van de meest gehoorde uitdagingen van het initiatief is echter het vinden van een station om je leenfiets weer te parkeren.

Het nieuwste DIY-project van het Adafruit Learning System moet daar een eind aan maken. Een combinatie van een Flora (Arduino) controller, GPS, accelerometer en een strip LED-verlichting op je fietshelm en je hebt een heuse smarthelm.

Okay, toegegeven, je ziet er een beetje uit als een fietsende Kerstdecoratie, maar het is veiliger dan op je smartphone moeten koekeloeren terwijl je je door Manhattan verplaatst. En aangezien het hele project open source is, is het zelfs mogelijk om de code aan te passen naar je lokale omgeving.

Eens kijken hoe lang het duurt voordat een slimme ondernemer er voor zorgt dat de toeristen in Amsterdam weer een stuk veiliger over straat kunnen pedalen.

citibike-helmet