Aegon biedt verzekering voor ongelukkige drone-piloten

Er is de laatste maanden veel nieuws rondom drones: van pakketdiensten tot het al dan niet aan banden leggen van het gebruik door particulieren. Voor nog geen 50 euro ben je al in het bezit van een drone, maar kent iedereen de regels rond het gebruik? En wat gebeurt er wanneer je drone neerstort en schade veroorzaakt?

Het gebruik van drones door professionals ligt ook in ons land vast in strenge eisen. Wanneer je betaald wordt om een drone te bedienen moet je een speciale opleiding volgen alvorens je mag vliegen. Voor hobbyisten is echter geen speciaal certificaat nodig, hetgeen bijdraagt aan een explosieve groei van de vliegende objecten. Verzekeraar Aegon stelt dat er maandelijks meer dan 20.000 drones in Europa bijkomen, terwijl er in ons land alleen al meer dan 70.000 drones in de lucht te vinden zijn.

Veel van de nieuwe ‘piloten’ zijn echter onbekend met de regels rondom het vliegverkeer in hun land of hebben nog te weinig controle over het apparaat om het veilig in te zetten. Zo botste boven Londen recentelijk bijna een passagiersvliegtuig met een drone, terwijl in ons eigen land een traumahelikopter moest uitwijken voor een drone van een hobbyist die het ongeval wilde filmen.

Maar wat is eigenlijk het gevolg voor de piloot, mocht het tot een ongeval komen? Ook daarbij gelden er weer grote verschillen tussen professioneel en recreatief gebruik. Voor professioneel gebruik is namelijk een vergunning nodig en dient de piloot een speciale verzekering af te sluiten. Maar bij recreatief gebruik zou het onder de aansprakelijkheidsverzekering van de piloot vallen – maar veel verzekeraars bieden nog geen dekking voor een specifieke situatie als deze.

Bij Aegon is een drone-piloot vanaf nu in ieder geval verzekerd. De verzekering van Aegon biedt dekking bij drones die maximaal 25 kilogram wegen  en dekt standaard kosten tot maar liefst 1.25 miljoen euro. Het bedrijf benadrukt daarbij wel dat de piloot zich moet houden aan de wettelijke regels rond modelvliegen. Mocht dit niet het geval zijn, is er geen dekking.