Agenten in China kunnen burgers en nummerplaten screenen met AI-bril

China, surveillance, AI-bril

In China test de politie een geheel nieuw soort veiligheidscamera. Agenten screenen via een speciale AI-bril nummerplaten en automobilisten. Die data wordt real-time door een database van verdachten gehaald, meldt het AD.

De speciale bril maakt via kunstmatige intelligentie verbinding met een database van verdachte figuren. Daardoor kunnen agenten direct zien of ze met een verdacht persoon te maken hebben. Is er een match, dan zien agenten een rood waarschuwingssignaal in hun bril.

De test met de bril werd afgelopen week uitgevoerd tijdens het jaarlijkse Chinese Volkscongres in Peking. De bedoeling is dat China uiteindelijk technologisch in staat is om elke burger binnen drie seconden te identificeren.

Bewakingsstaat

China staat er om bekend in te zetten op moderne technologie om de “staatsveiligheid” te verhogen. Zo zijn er nu al ongeveer 170 miljoen beveiligingscamera’s aanwezig. Dat aantal moet echter meer dan verdrievoudigd worden tegen 2020. Dat komt neer op bijna een camera per twee burgers.

Als Europeaan gaan er meteen alarmbellen rinkelen op het gebied van privacy. En critici vrezen dan ook dat China een bewakingsstaat wordt. De fabrikant van de brillen, LLVision, stelt echter dat burgers zich geen zorgen hoeven te maken. De brillen zouden door de overheid alleen ingezet worden voor “nobele doeleinden”, zoals het oppakken van verdachten.