AI van Facebook verslaat vijftien professionele, menselijke pokerspelers

Brain-to-brain-netwerk, kunstmatige intelligentie, AI,

Wetenschappers van Facebook AI Research en Carnegie Mellon University hebben een nieuwe kunstmatige intelligentie (AI) onthuld, die volgens Facebook de eerste is om professionele spelers van het pokerspel Texas Hold’em te verslaan. Dat schrijft Venturebeat.

De AI, genaamd Pluribus, versloeg maar liefst vijftien menselijke, professionele spelers. En dat zijn niet zomaar spelers: ze wonnen allemaal ooit minstens een miljoen dollar door poker te spelen. Het ging bijvoorbeeld om kampioen Chris “Jesus” Ferguson en de viervoudig World Poker Tour-kampioen Darren Elias.

Volgens de kunstmatige intelligentie-afdeling van Facebook is Pluribus de eerste AI die consistent meer dan twee menselijke spelers versloeg in een benchmark-spel. Het spel wordt soms namelijk gebruikt om vast te stellen wat de prestaties van een dergelijk systeem zijn.

Training

Pluribus wist zijn resultaten te behalen doordat het getraind werd in wedstrijden tegen zichzelf. Volgens de onderzoekers bereikt de AI binnen twintig uur training een niveau waarop het mensen kan verslaan, en na twintig uur een niveau waarop het beter presteert dan topspelers.

Bij deze training speelt de kunstmatige intelligentie tegen kopieën van zichzelf, zonder dat er data, een mens of een eerder spel van kunstmatige intelligentie als input gebruikt wordt. Het systeem wordt steeds beter, omdat het steeds beter leert welke acties tot betere uitkomsten leiden.

In testen van onderzoekers won Pluribus in wedstrijden tegen vijf mensen en een AI, en in wedstrijden met vijf AI’s en één mens. Als een chip een dollar waard is, dan heeft Pluribus gemiddeld een winst van vijf dollar per hand en wint het systeem ongeveer duizend dollar per uur als het tegen vijf mensen speelt.