YouTube lanceert educatieve afspeellijsten zonder algoritmische aanbevelingen

YouTube

Op YouTube kun je allerlei soorten filmpjes vinden, waaronder video’s waar je wat van kunt leren. Het platform springt daar nu verder op in door een nieuwe educatiefunctie te introduceren, genaamd Learning Playlists. Dat zijn speciale pagina’s voor educatieve video’s over verschillende onderwerpen, schrijft The Verge.

De educatieve video’s kunnen over van alles gaan. Denk bijvoorbeeld aan wiskunde, wetenschap of taal. Alle afspeellijsten krijgen organisatorische functies, zoals hoofdstukken rondom belangrijke concepten. Ook worden lessen ingedeeld van beginner tot geavanceerd.

Interessant is verder dat er geen aanbevolen video’s op de pagina’s komen. Daardoor is de kans dus veel groter dat je niet afgeleid wordt door bijvoorbeeld een kattenvideo, waarop je in het zwarte gat van video’s verdwijnt.

Video’s spelen bovendien ook niet automatisch af aan het einde van een afspeellijst. Daardoor kan het dus niet zo zijn dat je halverwege een les in slaap valt en bij een video over een heel ander onderwerp wakker wordt.

Samenwerkingen

De educatieve content is in het afgelopen jaar gemaakt in samenwerking met makers en educatieve organisaties. YouTube kondigde in oktober vorig jaar bijvoorbeeld nog aan 20 miljoen dollar te investeren in deze makers en resources, via een Learning Fund-initiatief.

De bedoeling is dat de Learning Playlists ook vertrouwde partners gaan bevatten, zoals de Khan Academy en TED-Ed.