AIVD is bezig om de versleuteling van WhatsApp te kraken

De AIVD is bezig om de versleuteling van WhatsApp te kraken. Op dit moment is de inhoud van bericht versleuteld tussen de zender en ontvanger en is ook voor de makers van WhatsApp onmogelijk om te lezen wat er in berichten staat. De inlichtingendienst wil in de strijd tegen terrorisme kunnen lezen wat mensen via WhatsApp met elkaar bespreken en dus probeert het de encryptie van WhatsApp te kraken.

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, zegt vandaag in de Telegraaf:

Het feit dat we door encryptie helemaal niet meer bij WhatsApp-berichten kunnen, is ongewenst. In jouw en mijn berichten zijn de diensten niet geïnteresseerd. Als terroristen via dit soort versleutelde netwerken communiceren, willen we dat wel graag breken. Het gaat moeizaam, maar we zeggen niet dat het ons niet lukt. Als je in iemands telefoon kunt komen, zijn er mogelijkheden.

Dat laatste is een essentieel detail: het toegang krijgen tot iemands telefoon maakt het namelijk een stuk gemakkelijker om de inhoud van WhatsApp-berichten in te zien. De vraag is echter of je op zo’n moment kunt spreken van het kraken (of zoals Schoof het noemt ‘breken’) van de encryptie. Het is dan namelijk niet zo dat je het berichtenverkeer afluistert en de encryptie verwijderd. In plaats daarvan verschaf je jezelf tot de ontsleutelde berichten bij de verzender of ontvanger.

Signal Protocol

De Nederlandse inlichtingendiensten zijn overigens niet de enige die worstelen met de versleuteling van chatapps als WhatsApp, internationaal is dit een probleem. Een groot probleem is dat het kraken van de encryptie (of het inbouwen van een achterdeurtje) zorgt dat ook criminelen toegang kunnen krijgen tot de berichten die mensen versturen via de app.

De vraag is of het überhaupt gaat lukken om de versleuteling van WhatsApp te kraken. De app maakt namelijk gebruik van het Signal Protocol van Open Whisper Systems, dat wordt beschouwd als zeer veilig.