Algoritme kan met 91 procent zekerheid vaststellen of je aan zelfmoord denkt

Heb jij ooit aan zelfmoord gedacht? Onderzoekers van de Carnegie Mellon University kunnen dat met 91 procent zekerheid vaststellen. Ze hebben namelijk een algoritme gemaakt, waarmee precies dit ontdekt wordt. Dat meldt The Verge.

Het algoritme kijkt hiervoor naar hersenscans. De onderzoekers hebben het algoritme hersenscans van mensen met suïcidale gedachten en die van een controlegroep gevoed aan een algoritme.

De proefpersonen moesten tijdens het meten van hun hersenactiviteit denken aan woorden als “zelfmoord”, “dood”, “zorgen”, “goed”, “kwaad” en “lof”. Op deze woorden reageren mensen met zelfmoordgedachten namelijk duidelijk anders dan mensen die de gedachten niet hebben.

91 procent zekerheid

En dat heeft gewerkt. Het algoritme kan nu met 91 procent zekerheid vaststellen of jij aan zelfmoord hebt gedacht. Maar het kan ook in 94 procent van de gevallen goed vaststellen of je al eens een zelfmoordpoging hebt gedaan.

Onderzoeker Marcel Just denkt dat dit systeem van pas kan komen om mensen met suïcidale gedachten te diagnostiseren. Daarnaast zou het gebruikt kunnen worden om te zien of de behandeling van dit soort patiënten effect heeft. Nadeel is echter wel dat hersenscans duur zijn en het algoritme nog steeds wel fouten maakt.