‘Apple wil Qualcomm-producten niet meer gebruiken in volgende iPhones en iPads’

Apple iPhone draadloos opladen

Apple en Qualcomm vlogen elkaar begin dit jaar in de haren via een juridische strijd. De chipmaker zou zijn macht misbruiken, stelt de iPhone-fabrikant. Qualcomm begon daarop weer zijn eigen rechtszaak. En dat heeft nu mogelijk grote gevolgen. Volgens The Wall Street Journal wil Apple nu iPhones en iPads maken die geen enkel component van Qualcomm meer bevatten.

Kleine recap: Apple is boos op Qualcomm, omdat de chipfabrikant geld vraagt voor zijn componenten én licenties verkoopt op de technieken die door alle smartphones worden gebruikt. Volgens de iPhone-fabrikant zijn die licenties veel te duur. Daarop werd er een rechtszaak aangespannen en stopte Apple met het betalen aan Qualcomm. Qualcomm besloot vervolgens zelf een rechtszaak aan te spannen.

Geen Qualcomm meer

Nu overweegt Apple om volgend jaar zelf apparaten op de markt te brengen met alleen modemchips van Intel, stelt The Wall Street Journal. Daarnaast worden er modems van MediaTek overwogen. Maar een ding lijkt zeker te zijn: er komt niets van Qualcomm in de apparaten.

Niet alleen de juridische strijd is daar de oorzaak van. Qualcomm zou namelijk ook testsoftware hebben achtergehouden, waardoor de chips van het bedrijf niet getest kunnen worden in prototypes van iPhones en iPads. Qualcomm zelf zegt echter dat het nieuwe modem gewoon gebruikt mag worden in de apparaten van volgend jaar.