Algoritme voorspelt de volgende twee boeken van Game of Thrones

Kun je niet wachten op de nieuwe boeken van Game of Thrones? Dan biedt een nieuw algoritme wellicht uitkomst. Op basis van statistische analyse wordt getracht de volgende twee boeken vast te schrijven, mocht George R.R. Martin niet door willen schrijven.

Professor aan de Universiteit van Canterbury en fervent liefhebber van de ‘Song of Ice and Fire’-serie, het zorgde er voor dat Richard Vale de boeken van Martin als onderwerp nam voor een onderzoek waarbij statistische analyse wordt gebruikt om fictie te voorspellen.

Wees gerust, de uitkomst van zijn onderzoek is tamelijk vrij van spoilers. Het algoritme dat Vale ontwikkelde voor zijn onderzoek leunt grotendeels op de manier waarop de boeken door Martin zijn geschreven.

In ieder van de voorgaande boeken wordt het verhaal per hoofdstuk verteld vanuit het perspectief van een belangrijk karakter. De wiskundige toepassing van  Vale richt zich op het bepalen welke karakters er in de laatste twee boeken zullen voortkomen en niet zozeer wat zij in die boeken zullen meemaken.

Hoewel Vale zeker zijn best heeft gedaan om Martin’s onvoorspelbare karakter te vangen in de formule, er is een overlevingskans op basis van ambiguïteit bijvoorbeeld, is het leuke experiment onder aan de streep niets meer dan dat: een leuk experiment.

Dat betekent niet dat het werk van Vale niet de moeite waard is! We laten de grafieken voor de zekerheid even achterwege, maar check zijn onderzoek  (PDF) zeker even!