Onderzoek toont aan: We geven onze kinderen weg in ruil voor gratis wifi

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat mensen bereid zijn om hun kinderen weg te geven in ruil voor gratis wifi. Heeft dat te maken met een drang naar connectiviteit of slecht leeswerk?

Wanneer je een café binnenstapt of in de trein verbinding maakt, lees je dan de algemene voorwaarden voor die verbinding? Waarschijnlijk niet.

Dat kan natuurlijk gekke situaties opleveren, zoals uit een recent onderzoek in Londen naar voren kwam. Daar gaven een groot aantal Britten hun eerstgeborene op om verbinding te maken met een gratis wifi-netwerk.

Ik moest hem nog een keer lezen, maar het stond er echt: bezoekers van een lokaal café werd bij het maken van een verbinding gevraagd om hun kind weg te geven aan de eigenaar van het café in ruil voor verbinding.

De aangepaste voorwaarden, waarin de nieuwe clausule duidelijk werd uitgelicht, stonden slechts 30 minuten online. In dat tijdsbestek maakte meer dan 250 bezoekers automatisch verbinding met het netwerk, terwijl 6 nieuwe bezoekers expliciet akkoord gingen met de voorwaarden.

Beveiligingsbedrijf F-Secure, verantwoordelijk voor het onderzoek, gaat er dus vandoor met meer dan 250 kinderen. Toch hoeven (aanstaande) ouders zich geen zorgen te maken: “Het betrof hier een experiment, we zullen de kinderen uiteraard teruggeven aan hun ouders“.

Gelukkig.

Alle gekkigheid daargelaten is het onderzoek van F-Secure natuurlijk een enorme eye-opener voor het verbinden met open wifi-netwerken en het klakkeloos accepteren van algemene voorwaarden.

Dat geldt overigens niet alleen voor wifi netwerken natuurlijk…