Alles is Gezondheid: Overheid wil mensen en organisaties zelf gaan aanspreken op hun gezondheid

Tijdens een drukbezochte conferentie in Oegstgeest verzamelden zich vandaag diverse vertegenwoordigers vanuit de zorg, het onderwijs, ruimtelijke inrichting, voedselindustrie, verzekeringsbranche, landelijke en lokale politiek om meer te horen over de nieuwe beleidsplannen van het miniserie van VWS op gebied van gezondheidszorg. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers, gaf het startsein voor ‘Alles is Gezondheid‘: Een meerjarenprogamma dat Nederland letterlijk in beweging moet brengen.

Speerpunt van het programma is om verbindingen te leggen tussen alle verschillende domeinen in de samenleving waarbinnen aan gezondheid gewerkt wordt. Bijvoorbeeld buurtcoaches, basisscholen, woningcoöperaties en sportveldjes, maar ook voedingsproducenten, ondernemers, app- en gadgetmakers. Focus is niet alleen voeding en beweging, maar ook tabak, alcohol, drug, mentaal welzijn en preventie in de gezondheidszorg.

Volgens Schippers is de tijd dat Nederlanders van de overheid corrigerend gedrag accepteren definitief voorbij. Het initiatief tot een gezondere levensstijl komt vanuit andere hoeken: Scholen, je werkomgeving, de wijk waarin je woont, apps, hippe sporters en sportmerken of simpelweg vanuit jezelf. Met ‘Alles is Gezondheid’ wil het ministerie van VWS dit soort lokale initiatieven stimuleren en nieuwe samenwerkingen faciliteren.

De koers is opmerkelijk, omdat de opzet van het programma veel weg heeft van een netwerkorganisatie: Een speelveld met veel individuele initiatieven die elkaar moeten zien te vinden, zonder dat er één duidelijke hoofdverantwoordelijke is.

Volgens één van de ambassadeurs van het programma, architect Pi de Bruijn, is dat een logische stap in deze tijd. Zelf was hij betrokken bij de bouw van de Bijlmermeer, en woonde er zelfs tientallen jaren. Tot hij zich besefte dat het project, ondanks al zijn goede bedoelingen, gefaald heeft. ‘De maakbare samenleving is een concept dat niet langer van deze tijd is. Beleidsmakers worden ingehaald door ondernemers en initiatieven in de buurt of op scholen die ideeën direct in de praktijk brengen. Uiteindelijk moet het initiatief om gezond te willen worden vanuit ons allemaal komen, in plaats van dat iemand het tegen ons zegt’.

Behalve Pi de Bruin zijn ook oud top schaatser en directeur van gezondheidscentrum ‘De Nije Veste’ Carl Verheijen, Paralympiër Marlou van RhijnSYTYCD danser Juvat Westendorp en ondergetekende redacteur het komend jaar actief als Alles is Gezondheid ambassadeur. Zelf zal ik dat vooral doen vanuit mijn rol als internetondernemer: Welke technologische trends spelen er allemaal en wat zijn de mogelijkheden – en gevaren – van nieuwe gadgets, apps en diensten die ons gezonder zouden kunnen maken?

Wat mij persoonlijk aanspreekt in het programma is de brede aanpak van gezondheid over diverse terreinen: In het aan elkaar knopen van al die nieuwe mogelijkheden en partijen en individuen gezondheid stimuleren, daar ligt een belangrijke stap voorwaarts besloten.

Meer over het programma Alles is Gezondheid lees je op deze website of volg @AIGezondheid vanaf nu op Twitter.