Mobiele netwerken verwerken liefst 1.5 exabyte aan data in 2013

Het afgelopen jaar heeft het mobiele dataverkeer wereldwijd weer alle records verbroken, blijkt uit onderzoek van Cisco. In totaal verwerkte het mobiele netwerk wereldwijd liefst 1.5 exabyte (1.5 miljard gigabyte!) aan data, met Noord-Amerika als aanvoerder, gevolgd door West-Europa.

Uit onderzoek van het Amerikaanse Cisco blijkt dat over bijna de gehele wereld de mobiele dataconsumptie is verdubbeld, met het grootste verbruik in Noord-Amerika. Want terwijl men in West-Europa gemiddeld iets meer dan 700MB per maand versnoepte, ging er in de VS liefst 1.3GB aan data doorheen per maand. Een verdubbeling ten opzichte van de 750MB van het jaar ervoor.

onderzoek_cisco_1

Wanneer we kijken naar het gemiddelde verbruik per maand per land, bestaat de top 3 uit Japan (1.87 GB), de VS (1.41 GB) en Zuid-Korea (1.25 GB). Niet geheel toevallig de eerste landen waar 4G op grote schaal is uitgerold. Volgens kenners zorgt het versnelde netwerk voor een fikse toename van datagebruik, hetgeen lijkt te worden onderstreept door deze ranglijst.

Volgens Cisco zal het mobiele dataverkeer de komende jaren alleen nog maar verder toenemen. Zo verwacht het Amerikaanse bedrijf dat men in 2018 gemiddeld zo’n 3 Gb per maand zal verbruiken, met pieken van 4 tot 8 gigabyte op diverse continenten.

onderzoek_cisco

Die scores zorgen dus ook voor een enorme explosie van de totale verbruiksgegevens in de komende 4 jaar. Werd er in 2013 al een indrukwekkende 1.5 exabyte verwerkt door alle netwerken, stijgt dat aantal in de komende jaren tot liefst 15.9 exabyte volgens het onderzoek van Cisco.

Het betekent voor sommige continenten dat er werk aan de winkel is. Want hoewel veel netwerken nu goed voorbereid zijn voor een stevige groei, is het de vraag of zij zo’n exponentiële spurt kunnen opvangen.