“Ik zie mijzelf niet als een nationale activist,” vertelt hij, “Ik zag in 2015 in Ankara wat voor impact het blokkeren van sociale media als vorm van censuur had op slachtoffers, en ik realiseerde mij dat ik daar wat aan kon doen: verandering creëren middels technologie.”
Alp Toker is oprichter van Turkey Blocks en voorstander van internetvrijheid. Met zijn organisatie trekt hij dagelijks ten strijde om het volk te informeren in het geval van online censuur. Na de genoemde bombardementen in Ankara (hoofdstad van Turkije) en het verbod op sociale media, zijn alle ogen gericht op Turkije. De mislukte staatsgreep in juli 2016 en de duizenden arrestaties als gevolg hiervan werpen nog meer vragen op. Erdogan’s aanpak en toepassing van online censuur lijken steeds meer in tegenstrijd met de democratische waarden en universele mensenrechten.Tijdens het Border Sessions festival spreekt Toker over online mensenrechten in zijn land, maar laat hij zich niet uit over de impact van de technologie. Hij maakt speciaal voor Numrush tijd vrij zodat wij hem aan de tand kunnen voelen over zijn werk.
Raspberry Pi als redding
Turkey Blocks is een onpartijdige en onafhankelijke organisatie die vecht voor de vrijheid van meningsuiting en geestesvrijheid in Turkije. Stel je voor, er is een demonstratie op straat en de mensen worden gewelddadig. Jij wil het nieuws delen en zoekt naar hulp maar alle sociale media lijken eruit te liggen. Hoe moeten mensen erachter komen wat er aan de hand is? In de aanloop naar zo’n gebeurtenis zet de organisatie Turkey Blocks een tijdelijk netwerk op met een Raspberry Pi. Hiermee kunnen zij de mensen informeren over wat er op dat moment plaatsvindt.
Confirmed: All editions of the #Wikipedia online encyclopedia blocked in #Turkey as of 8:00AM local timehttps://t.co/ybFolRmsOs pic.twitter.com/hI9tn4bHe5
— Turkey Blocks (@TurkeyBlocks) April 29, 2017
Turkey Blocks is niet politiek gedreven, en zorgt er daarom ook voor dat mensen het weten als er geen sprake is van censuur. De organisatie speelt hierdoor een rol in digitale transparantie. “Het internet is heel belangrijk, omdat het iets is waar wij op kunnen samenkomen,” vertelt Toker. Het is voor zowel de overheid in Turkije als voor het volk van belang dat het internet blijft functioneren.
Online censuur is een belangrijk en steeds vaker voorkomend probleem. Niet alleen in Turkije, maar ook in landen als de Rusland en India, en zelfs in de Verenigde Staten. Het is daarom essentieel om eens goed te kijken naar de rol die sociale media spelen in het beschermen van onze rechten, en hoe het internet als wapen tegen deze bescherming wordt ingezet.
Vechten voor online rechten
“Als een land de vrijheid van meningsuiting en het recht toegang te hebben tot informatie inperkt, laat het de terroristen [en de overheden] winnen.” Alp Toker geeft aan dat internetcensuur niet de vrijheden van de burger bewaakt. “We kunnen leren van landen als China en Iran, maar ook van Turkije. Dezelfde technieken worden nu ingezet in de Verenigde Staten en Europa.” Hiermee verwijst Toker naar recente acties van Trump, zoals het blokkeren van criticasters op Twitter. Volgens Twitter ondermijnt dit de vrijheid van meningsuiting. Trump stelde ook voor dat Nederlandse reizigers naar de VS voortaan hun wachtwoorden van sociale media vrijgeven. Dit alles met als doel cyberterrorisme te bestrijden.In reactie op de recente incidenten in Amerika waarschuwt Toker dat wij op tijd moeten handelen: “De verliezers zijn soms de mensen die het zich op dat moment niet realiseren. De gewone mensen, de media, de ICT’ers: mensen die nu geen sterke mening hebben over de situatie zijn vaak de eersten die hun stem verliezen.” Met recente cyberaanvallen wordt duidelijk dat onze levens heel kwetsbaar zijn geworden.
“Het [internet] kan ook de fysieke wereld beïnvloeden: van apparatuur van verlichting tot levensondersteunende systemen die uitvallen, dit zijn dingen die een directe impact op ons hebben.” Toker vertelt dat het de taak is van organisaties als het zijne om media, journalisten en activisten veilig te stellen. Er wordt steeds meer gehackt, vertelt hij. Hacking is niet een ethische manier om doelen te bereiken, aldus Toker: “Wij proberen ons doel te bereiken met open-sourced data die met toestemming worden verzameld. Als je een goede daad probeert te verrichten, moet je dit op een waardige manier bereiken.”