‘Turkije blokkeert Dropbox, Microsoft OneDrive en Github na hack’

De overheid van Turkije heeft clouddiensten Dropbox, Microsoft OneDrive en GitHub, dat vooral door programmeurs wordt gebruikt om onderling code te delen, geblokkeerd. Dat meldt Turkey Blocks, een organisatie die internetvrijheid in het land in de gaten houdt.

De blokkade volgt na de lek van e-mails van Berat Albayrak, de minister van Energie en de schoonzoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. De activistische hackersgroep Redhack beweerde eind vorige maand meer dan 57.000 e-mails in handen te hebben. The Daily Dot heeft het lek, met een grootte van 17 GB, onder ogen gezien. Volgens de nieuwssite gaat het om e-mails die tussen april 2000 en september 2016 zijn verstuurd.

De Turkse overheid zou de diensten geblokkeerd hebben om verspreiding van de gelekte data te voorkomen. De blokkade loopt volgens Turkey Blocks in ieder geval via drie grote internetproviders. Gebruikers van andere internetproviders of buitenlanders die gebruik maken van roaming zouden de diensten nog wel kunnen gebruiken.

iPad

Redhack zou de e-mails in handen hebben gekregen nadat ze er in juni achterkwamen dat hij gebruik maakte van besturingssysteem iOS. Na twee weken zou de groep toegang hebben gekregen tot zijn iPad. Omdat Albayrak hetzelfde wachtwoord voor meerdere e-mailaccounts gebruikte, wisten de hackers de grote hoeveelheid e-mails in handen te krijgen. Toen de Turkse minister zijn wachtwoorden veranderde, maakte Redhack de hack publiekelijk bekend.

Aanvankelijk zou de Turkse overheid ook Google Drive ontoegankelijk hebben gemaakt, maar die dienst zou inmiddels weer bereikbaar zijn.