Trump snoert de mond van overheidsdiensten, dus slaan ze terug via alternatieve Twitter-accounts

Wat gebeurt er als je mensen en overheidsdiensten de mond snoert? President Donald Trump ontdekt het nu: de mensen uitten zich wel via andere wegen. Trump heeft sinds zijn inauguratie vrijdag namelijk een aantal maatregelen genomen die worden gezien als censuur. Het ministerie van Binnenlandse Zaken mag niet meer twitteren, milieudienst EPA, NASA en diverse ministeries moeten (delen van) websites verwijderen. En dus zijn ze een protest gestart via alternatieve Twitter-accounts.

De reden achter deze maatregelen verschillen behoorlijk. Bij Binnenlandse Zaken retweette een medewerker een bericht over de opkomst bij de inauguratie van Trump en een bericht over verwijderde artikelen over klimaatsveranderingen en burgerrechten op de website van het Witte Huis. Voor Trump de reden om een Twitter-stop op te leggen.

Bij milieudiensten en organisaties als NASA die hier onderzoek naar doen, is de reden weer anders. Trump gelooft niet in klimaatverandering en verwijderde dus ook artikelen hierover van de website van het Witte Huis. Blijkbaar wil hij ook niet dat andere overheidsorganisaties zich hiermee bezig houden of hun onderzoeken naar buiten brengen.

Protest

Maar Trumps maatregelen lijken dus averechts te werken. Op Twitter verschijnen namelijk steeds meer accounts die lijken op die van de officiële overheidsdiensten in Amerika. Het is niet bekend wie er achter zitten, maar het lijkt er op dat het gaat om werknemers van de instanties. De accounts hebben over het algemeen ‘alt’ voor de naam staan, wat wijst op ‘alternatief’. En de berichten die ze plaatsen zijn over het algemeen hilarisch.

Het alternatieve account van de National Park Service schreef bijvoorbeeld: “Kan niet wachten tot President Trump ons NEPNIEUWS noemt. Je kunt ons officiële Twitter-account afpakken, maar nooit onze vrije tijd!”

En ook NASA heeft een eigen alternatief account. “We kunnen niet toestaan dat Trump de wetenschappelijke gemeenschap het zwijgen oplegt. We hebben onderzoek op basis van bewijs nu meer dan ooit nodig”, aldus het account, dat zichzelf profileert als het onofficiële verzetsteam van NASA. “Wetenschap is de basis van onze samenleving”, schreven ze later nog.

Gedeelde berichten

Naast de protestberichten delen de accounts voornamelijk wetenschappelijk nieuws, vooral over de onderwerpen die Trump dus liever niet ziet. Zeker klimaatverandering krijgt hier veel aandacht. Ieder account heeft het logo van de officiële diensten. Alleen het account van NASA heeft de foto veranderd, omdat ze geen vervelende relatie willen tussen het officiële en het alternatieve account.

Overigens worden er ook veel oproepen gedeeld voor de zogenaamde Scientists’ March. Dit protest moet vergelijkbaar worden met de Women’s March van afgelopen zaterdag. Wetenschappers willen in Washington en in andere Amerikaanse steden gaan lopen om te demonstreren tegen de acties van Trump. Wanneer dit moet gebeuren, is echter nog niet bekend.

Nieuwsgierig naar de alternatieve accounts? Ik heb ze voor je verzameld:

We hebben ze ook allemaal in een handige Twitter-list gezet die je kunt volgen.