Met de TI-Innovator Hub kun je in de klas leren programmeren met je grafische rekenmachine

Volgens mij zijn we het zo langzamerhand wel met elkaar eens: IT is de toekomst en het is belangrijk dat kinderen leren programmeren. Er zijn steeds meer tools die daarbij kunnen helpen, met als prachtig voorbeeld de BBC micro:bit in het Verenigd Koninkrijk. Texas Instruments – van de rekenmachines – voegt daar de TI-Innovator Hub en het TI LaunchPad Board aan toe, waarmee kinderen  makkelijk aan de slag kunnen.

De TI-Innovator Hub is zo klein dat het in de palm van je hand past. Daarnaast kun je hem inpluggen in de grafische rekenmachine, die vrijwel iedere middelbare scholier toch al heeft. Een computer of tablet in de klas is dus niet nodig.

Vervolgens kun je als leerling een analyse maken van de wereld om je heen en iets nieuws gaan maken. Denk bijvoorbeeld aan een muzieknoot, waarmee je vervolgens een liedje kunt maken door geluiden op verschillende frequenties te combineren. Ook zit er een LED-lampje in dat je zelf kunt programmeren. En dankzij de verschillende uitgangen kun je er ook andere apparaten op aansluiten.

De hub werkt samen met de TI LaunchPad Board, waarmee ontwerpers overal ter wereld zelf producten maken. Zo worden hier smartwatches mee gemaakt, maar ook 3D-printer. Een leerling krijgt dus direct goede apparatuur om mee te werken. Mark de Hiep, Marketing Manager Benelux, legt uit:

De TI-Innovator helpt niet alleen om vaardig code te schrijven. Leerlingen krijgen een ‘taal’ erbij waarmee ze zich creatief kunnen uitdrukken. Het gaat vooral om ‘lezen’ en ‘schrijven’ als manier om een probleem op te lossen.

Tien minuten

Volgens Texas Instruments kunnen scholieren zelfs al binnen tien minuten simpele code schrijven, waarmee ze de wereld van programmeren ontdekken. Het apparaat is bovendien zo ontworpen dat hij stevig genoeg is om een klap op te vangen. Laat iemand hem dus vallen, dan is er niets aan de hand. Ook kun je meerdere leerlingen één hub laten gebruiken.

De TI-Innovator Hub is vanaf nu beschikbaar in Nederland.