Amazon Alexa bewaart sommige persoonlijke data, ook als je spraakopnames verwijdert

Amazon Alexa, slimme speaker

Eén van de grootste zorgen die mensen rondom smart speakers hebben, is dat ze vrij veel horen. En die informatie kunnen ze mogelijk opslaan en bewaren. In het geval van Amazon Alexa blijken die zorgen niet eens zo vreemd. De spraakassistent bewaart data van je gesprekken met haar, ook als je de spraakopnames al verwijderd hebt, meldt CNEt.

Dat blijkt allemaal uit een brief die Amazon naar een Amerikaanse senator heeft gestuurd. Die senator, Democraat Chris Coons, had vragen over hoe het bedrijf spraakdata en transcripts bewaard, en stuurde daar in mei een brief over naar Amazon-CEO Jeff Bezos.

Nu is er dus een antwoord gekomen, al is het niet van Bezos himself. De antwoorden komen van de vicepresident van publiek beleid van Amazon, Brian Huseman. In de brief vertelt Huseman dat Amazon de transcripts en spraakopnames voor altijd bewaard, tenzij ze met de hand door gebruikers zelf verwijderd worden.

Data bewaard

Verder stelt Huseman dat Amazon zijn best doet “om te verzekeren dat deze transcripts niet in de andere opslagsystemen van Alexa blijven”. Maar het blijkt ook dat er nog altijd data van sommige gesprekken met Alexa is die Amazon niet verwijderd, ook als je de audio wel verwijderd hebt.

Het gaat dan om data die te maken heeft met transacties. Vraag jij Alexa dus om een pizza te bestellen of om een taxi te bellen, dan kunnen Amazon en de ontwikkelaars van deze vaardigheden een record houden van die transactie. Dat betekent dus dat er een record is van vrijwel iedere bestelling die je via Alexa doet, en dat is persoonlijke informatie.

Daarnaast worden andere verzoeken – zoals het aanzetten van herinneringen en alarmen – bewaard. Volgens Huseman is dat een functie die gebruikers zelf willen. “Gebruikers willen en verwachten niet dat met het verwijderden van de spraakopname, ook de onderliggende data verdwijnt en Alexa de taak niet meer uit kan voeren.”

Privacy

Coons is in ieder geval niet tevreden met de antwoorden van Amazon. Volgens hem blijkt uit de brief dat het mogelijk is dat de transcripts van spraakinteracties van gebruikers met Alexa niet van alle servers van Amazon verwijderd worden, ook niet als een opname van je stem verwijderd is.

“Daarnaast is niet duidelijk in hoeverre die data met derde partijen gedeeld wordt, en hoe die derde partijen die informatie gebruiken en beheren.” Amazon zelf zegt dat de transcripts gebruikt worden om Alexa te trainen. De transcripts worden niet anoniem gemaakt, maar zijn geassocieerd met het account van de gebruiker.