De immigratieban van de Amerikaanse president Donald Trump heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien. Dankzij zijn decreet mogen mensen uit Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen de Verenigde Staten sinds zaterdag niet meer in. Een probleem voor techbedrijven, die veel mensen uit het buitenland halen. Amazon en Microsoft start daarom een rechtszaak tegen het decreet, schrijft Reuters.
De techbedrijven sluiten zich daarbij aan bij de overheid van Washington om het decreet aan te vechten. Naast Amazon en Microsoft doet ook reiswebsite Expedia mee aan de aanklacht. Een woordvoerder van Microsoft vertelt dat het bedrijf alle informatie wil geven over het effect van het decreet om de zaak “te ondersteunen”. Daarnaast willen ze ook getuigen als dat nodig blijkt te zijn.
Amazon en Expedia werken ondertussen aan hun eigen verklaringen die laten zien welke negatieve invloed het decreet heeft op hun bedrijven. Ook Amazon wil de zaak van Washington ondersteunen, maar overweegt ook andere juridische opties. Expedia heeft nog geen publieke verklaring gegeven.
Problemen
Veel techbedrijven ondervinden problemen door de immigratieban, of de moslimban zoals het ook genoemd wordt. Het is geen geheim dat veel van hun mensen uit het buitenland komen en ook uit de landen die nu onder de ban vallen.
Daarnaast zijn veel grote bedrijven opgestart door eerste of tweede generatie immigranten, die vaak ook solidair willen zijn met de mensen uit dit land. Denk bijvoorbeeld aan Steve Jobs, van wie de biologische vader uit Syrië kwam. Elon Musk komt uit Zuid-Afrika en Google-CEO uit Indië. En dat zijn slechts een paar van de techgiganten in Silicon Valley.
Met de rechtszaak hoopt Washington samen met de tech-bedrijven aan te tonen dat de immigratieban tegen de grondwet in gaat. Daarnaast zou het “families in Washington uit elkaar drijven” en de “economie en bedrijven in Washington beschadigen”.
Ook andere CEO’s van tech-bedrijven, waaronder Tesla’s Musk en Facebook’s Zuckerberg, hebben zich inmiddels uitgesproken tegen de ban. Maar op dit moment zijn alleen Amazon, Microsoft en Expedia, die allemaal in de staat Washington zitten, in staat om deze specifieke rechtszaak te ondersteunen. Mochten er later nog meer zaken komen op andere plekken, dan bestaat de kans dat andere tech-bedrijven zich ook aansluiten.