Techleiders spreken zich uit tegen inreisverbod Trump

Leiders van grote techbedrijven spreken zich uit tegen het inreisverbod dat president Donald Trump vrijdag ondertekende. Onder meer de CEO’s van Airbnb, Netflix en Salesforce veroordeelden het decreet, dat officieel bedoeld is om terrorisme tegen te gaan.

Reed Hastings, CEO van Netflix, schrijft dat de maatregel van de nieuwe president averechts werken.

Marc Benioff (Salesforce) veroordeelt het decreet via Twitter.

Google

Veel techleiders, waaronder Sunder Pichai (Google) en Tim Cook (Apple), schrijven dat de maatregel directe gevolgen heeft voor werknemers van techbedrijven. Google-medeoprichter Sergey Brin werd ook gespot bij protesten op het vliegveld van San Fransisco. Waarom hij daar precies was, was niet duidelijk, een verslaggever van Forbes wist de woorden ‘Ik ben hier omdat ik een vluchteling ben’ van hem te ontfutselen.

Vervolgens kondigde Pichai aan dat Google en zijn medewerkers samen 4 miljoen dollar in een crisisfonds willen stoppen. Het geld gaat naar de American Civil Liberties Union (ACLU), het Immigrant Legal Resource Center, de International Rescue Committee en de UNHCR.

Andere rijke mensen uit de techwereld, waaronder Twitter-investeerder Chris Sacca, geven aan donaties te ondersteunen. Sacca belooft donaties aan burgerrechtenorganisatie ACLU die via hem lopen te verdubbelen. Later verhoogde hij het bedrag waarmee hij donaties zou verdubbelen van 75.000 dollar naar 150.000 dollar.

De ACLU maakte bekend het afgelopen weekend al 24 miljoen dollar opgehaald te hebben.

Elon Musk

Elon Musk (Tesla, SpaceX) zegt dat de maatregel ook mensen treft die positief tegenover de Verenigde Staten staan.

Later deed Elon Musk een oproep om het immigratiebeleid te herschrijven.

Uber en Airbnb

Travic Kalanick, de CEO Uber, schreef gisteren getroffen chauffeurs van het bedrijf bij te staan met juridische hulp. Eerder kreeg Uber nog veel kritiek vanwege een zwakkere reactie tegen de maatregel van Trump. Het concurrerende vervoersbedrijf Lyft beloofde 1 miljoen dollar te doneren aan burgerrechtenorganisatie ACLU.

Ook Brian Cheskey, de CEO van Airbnb, veroordeelde het decreet van president Trump. Daarna liet hij weten mensen op te vangen die door de maatregel getroffen zijn.

Naast Uber kwam ook Microsoft met een sterker statement, nadat het bedrijf daarvoor nog kritiek kreeg op wat een slappe reactie werd gevonden. Ook Mark Zuckerberg (Facebook) en Amazon uiten hun zorgen over de maatregel.