‘Amazon krijgt naheffing van honderden miljoenen euro’s in Luxemburg’

Luxemburg zou binnenkort van de Europese Commissie opdracht krijgen om Amazon een naheffing van honderden miljoenen euro’s op te leggen. De Europese Commissie vermoedt dat het land en de techgigant belastingafspraken hebben gemaakt, waardoor het bedrijf jarenlang te weinig belasting betaalde. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De opdracht zou mogelijk woensdag al komen.

Voor de belastingafspraken zouden onder meer speciale dochterondernemingen zijn opgericht die niet belastingplichting is. De inkomsten van Amazon in Europa zouden daar ondergebracht kunnen worden. Amazon en Luxemburg hebben eerder al ontkend dat er speciale belastingafspraken zijn.

Onderzoeken

Vanuit de Europese Commissie lopen er onderzoeken naar diverse grote Amerikaanse bedrijven. Apple kreeg eerder al een naheffing van 13 miljard euro.

Daarnaast buigt het bestuurlijk orgaan van de Europese Unie zich over een nieuwe wetgeving voor de afdracht van belasting door Amerikaanse techbedrijven aan EU-landen. De bedrijven zouden minder zwaar belast moeten worden, mogelijk in de landen waar ze echt actief zijn.

Vorige week werden er op verzoek van de ministers van Financiën van diverse lidstaten meerdere opties op een rij gezet door de Europese Commissie. Naar verwachting wordt er in december een beslissing gemaakt.