Uber perkt macht van voormalig directeur Kalanick in en krijgt investering

SoftBank gaat 1 tot 1,25 miljard dollar investeren in Uber, tegen een waardering van 69 miljard dollar voor de taxidienst als geheel. Daar het bestuur van het bedrijf het over eens geworden. Daarnaast is de macht van voormalig directeur Travis Kalanick ingeperkt, stellen ingewijden tegenover Reuters en The New York Times.

SoftBank neemt 14 tot 17 procent van alle bestaande aandelen in Uber over van medewerkers en eerdere investeerders. SoftBank investeert daardoor uiteindelijk 10 miljard dollar in de taxidienst.

Stemrecht Kalanick

Ondertussen wordt het stemrecht van Kalanick ingeperkt en worden er nieuwe zetels toegevoegd aan de bestuursraad. Daardoor moet nu tweederde van de raad toestemming geven voordat de huidige directeur, Dara Khosrowshahi, kan worden weggestuurd, totdat de beursgang van Uber een feit is. Volgens de ingewijden wil het bedrijf in de herfst van 2019 naar de beurs.

De veranderingen gaan echter niet zonder slag of stoot. Twee vroege investeerders in Uber, Shervin Pishevar en Steve Russell, willen het bedrijf namelijk aanklagen wegens de veranderingen. Waar ze in het eerdere systeem tien stemmen per aandeel hadden, wordt dat nu nog maar een stem per aandeel.

Het duo stelt dat trouwe werknemers van de taxidienst in “essentie beroofd” worden door de nieuwe structuur. Of Kalanick het eens is met de wijzigingen, is niet bekend. De voormalig CEO zit middenin een juridisch geschil met investeerder Benchmark over zijn rol bij het bedrijf. Het ingeperkte stemrecht kan echter voor een oplossing zorgen.