Amazon laakt handelssnelheid Amerikaanse luchtvaartautoriteit: Goedgekeurde drone is al achterhaald

Het leek allemaal goed te komen met de bezorgdrones van Amazon. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA liet vorige week weten een pilot van Amazon met drones goed te keuren. Maar Amazon is helemaal niet te spreken over de ontwikkelingen: het goedgekeurde project is intussen al ontzettend achterhaald.

Minder dan een week na de goedkeuring van de Federal Aviation Administration (FAA) liet een woordvoerder van Amazon tegenover een panel van Amerikaanse gouverneurs weten dat de online gigant er feitelijk niets aan heeft. Het project en de gebruikte drone zijn in de maanden die er verloren gingen tijdens het goedkeuringsproces al weer ingehaald door de tijd.

We zijn nog steeds dankbaar dat de FAA ons project heeft goedgekeurd, maar we testen de specifieke drone al niet meer. Intussen hebben we meer geavanceerde ontwerpen tot onze beschikking en testen we buiten de Amerikaanse grenzen.

De woordvoerder van Amazon schopte daarmee tegen een zeer been, maar was niet terughoudend om de noodzaak van snellere procedures te benadrukken. “Nergens behalve in de Verenigde Staten hoeven we langer te wachten dan één of twee maanden voor we aan de slag kunnen met testen”, aldus Paul Misener namens Amazon. “Het gebrek aan aandacht vanuit de overheid en de lage snelheid van handelen maken ons werk in dit land inadequaat.”

De ontwikkeling van nieuwe drones is de afgelopen twee jaar explosief gegroeid en met deze ontwikkeling ook het besef wat drones commercieel zouden kunnen betekenen. De Amerikaanse Association for Unmanned Vehicle Systems verwacht dat de volledige integratie van drones in de Amerikaanse luchtvaart zal zorgen voor 70.000 nieuwe banen en een markt van 13.6 miljard dollar.

Overigens diende Amazon wel direct een nieuw project in ter goedkeuring na het overleg met diverse gouverneurs. Het wil immers ook dolgraag in eigen land de koploper blijven.