Amazon heeft patent op polsband die bewegingen werknemers volgt

Amazon heeft twee patenten binnen voor een polsband, die de handbewegingen van magazijnwerkers volgt. Dat meldt The New York Times.

Volgens het patent dient de polsband om de werknemer naar het juiste schap in het magazijn te leiden. De polsband geeft een trilling als de magazijnwerker de hand bij het schap houdt. Het apparaatje werkt met ultrasonische golven en radiotransmissie om ‘haptische feedback’ te geven aan de magazijnwerker. Met behulp van de polsband, zou de verwerkingstijd van orders in de magazijnen omlaag gaan, is de redenering van Amazon.

Menselijke robots

Voorvechters van privacy zien niets in het idee van de polsband die bewegingen volgt. Dergelijke tracking voegt een extra surveillance-laag toe aan de werkvloer. Op deze manier zullen werknemers niet meer als mensen behandeld worden, maar als robots. Medewerkers van Amazon zeggen tegenover The New York Times, dat het bedrijf dit soort technologie al gebruikt in de magazijnen. Ze zouden niet verbaasd zijn als deze patenten ook echt uitgewerkt zouden worden.

Amazon staat niet bekend om de relaxte werksfeer in het magazijn. Werknemers moeten 250 items per uur verwerken en kunnen niet of nauwelijks weg om wat te drinken of om naar het toilet te gaan. Ex-medewerker Max Crawford: “Ze willen machines maken van mensen. De robotica is nog niet zover, dus tot die tijd gebruiken ze maar menselijke robots.”