Amazon brengt betaaldienst Amazon Prime naar China

Amazon heeft zijn betaaldienst Amazon Prime beschikbaar gesteld in China, meldt The Wall Street Journal. Met de dienst gaat het internetbedrijf uit de Verenigde Staten de concurrentie aan met onder meer Alibaba, de Chinese tegenhanger van het bedrijf.

Met Amazon Prime kunnen inwoners van China een abonnement nemen op de bezorgdienst van het bedrijf. De dienst kost 388 yuan (omgerekend ongeveer 52 euro) per jaar. Alle aankopen met een waarde van 200 yuan (27 euro) of meer, van waar ook ter wereld, worden dan gratis bezorgd. Het idee erachter is dat Amazon de go-to place wordt voor allerlei aankopen: van speelgoed tot huishoudelijke producten.

De dienst is China stukken goedkoper dan in de Verenigde Staten. Daar betalen klanten 99 dollar (omgerekend ongeveer 91 euro) per jaar voor Prime. In Europa is de dienst ook in verschillende landen beschikbaar. In Duitsland en Frankrijk kost het 49 euro per jaar, maar in Italië en Spanje slechts 20 euro.

The Wall Street Journal schrijft dat het niet makkelijk wordt voor Amazon om het in China te gaan maken. Diensten die ook onder Prime vallen zijn niet volledig te benutten: films en boeken worden bijvoorbeeld gecensureerd. Ook concurrenten Alibaba en JD.com timmeren in China aan de weg. Zij bieden daar standaard gratis verzending voor producten binnen China aan.