Europese Unie wil dat WhatsApp voorlopig stopt met delen gegevens met Facebook

De Europese Unie wil dat WhatsApp voorlopig stopt met het delen van gebruikersgegevens met Facebook. De Article 29 Working Party (WP29), dat zich voor de Europese Unie bezighoudt met dataverwerking, heeft een brief (pdf) gestuurd aan WhatsApp waarin het zijn zorgen uit over de veranderingen die het bedrijf in augustus doorvoerde aan de algemene voorwaarden.

De brief is ondertekend door Isabelle Falque-Pierrotin, de voorzitter van WP29 en tevens voorzitter van CNIL, de Franse privacywaakhond. Twee maanden geleden veranderde WhatsApp zijn voorwaarden, waardoor het bedrijf gegevens mag gaan delen met Facebook. De Article 29 Working Party betwijfelt of WhatsApp zijn gebruikers destijds voldoende heeft geïnformeerd over de aanpassing.

Verder uit WP29 zijn zorgen over de verandering, omdat het delen van die informatie niet in de voorwaarden was opgenomen toen veel gebruikers zich voor de dienst hebben aangemeld. Daarnaast heeft Facebook bij de overname van WhatsApp, in februari 2014, gezegd dat de twee bedrijven onderling geen gegevens gaan uitwisselen.

WP29 heeft een werkgroep samengesteld die het nieuwe beleid van WhatsApp gaat bekijken. Om te onderzoeken of WhatsApp aan de Europese regels voldoet, moet het bedrijf kenbaar maken welke data het verzamelt en waar die gegevens vandaan komen. Ook moet het bedrijf zeggen bij wie de gegevens terechtkomen en wat dat betekent voor mensen die WhatsApp gebruiken.

Tot is vastgesteld dat de nieuwe voorwaarden voldoen aan de wetgeving van de Europese Unie, dringt WP29 aan bij de berichtendienst aan dat het stopt met het delen van gebruikersgegevens met Facebook.