Amazon stuurde per ongeluk audio van Alexa naar Duitse gebruiker

Amazon Alexa, slimme speaker

Slimme speakers zijn ontzettend handig. Je kunt er je huis mee aansturen of je boodschappenlijstjes aanvullen. Maar ze luisteren wel altijd mee, en dat kan problemen opleveren. Een Duitse gebruiker van Amazons Alexa kreeg namelijk toegang tot ruim duizend opnames van een andere gebruiker, meldt Reuters.

De gebruiker had gevraagd om opnames van zijn eigen activiteiten terug te luisteren. Maar al snel bleek dat hij ook toegang had tot 1.700 audiobestanden van een vreemde toen Amazon hem een link stuurde. Op de opnames waren een man en vrouw te horen.

“Dit onfortuinlijke incident is het resultaat van een menselijke fout en een geïsoleerd geval”, aldus een woordvoerder van Amazon. De gebruiker kreeg in eerste instantie geen reactie toen hij Amazon vertelde over de toegang tot de andere opnames. De bestanden werden verwijderd van de link die Amazon had gestuurd, maar de gebruiker had ze al op zijn computer gezet.

Amazon zegt nu dat het probleem opgelost is. “We hebben maatregelen genomen om ons proces verder te optimaliseren. Als een voorzorgsmaatregel hebben we contact opgenomen met de relevante autoriteiten”, aldus Amazon.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er problemen opduiken met een slimme speaker van Amazon. Een Amerikaanse vrouw claimde in mei dit jaar dat haar speaker stiekem een opname had gemaakt van haar gesprek en deze had doorgestuurd naar een contactpersoon.

De vrouw werd opgebeld door een werknemer van haar man, die een gesprek tussen het stel had gehoord over een hardhouten vloer. Amazon stelde toen dat het een onwaarschijnlijke reeks van gebeurtenissen was geweest. Het apparaat zou wakker zijn geworden toen iemand iets zei wat op ‘Alexa’ leek. Vervolgens pikte het apparaat woorden op die het interpreteerde als “stuur bericht”.