Amazon werkt mogelijk aan stembestuurde drone die in je broekzak past

Stel je voor: een drone zo klein dat hij in je zak past en ook nog bestuurbaar met niets meer dan je stem. Daar heeft Amazon vandaag een patent voor gekregen, wat betekent dat ze hier mogelijk aan werken.

Het idee is dat je bijvoorbeeld gemakkelijk je auto terug kunt vinden op een parkeerplaats of je kinderen in de supermarkt. Overigens hoef je niet al gillend en schreeuwend achter de drone aan te rennen – al zou dat hilarische beelden opleveren voor anderen – want je praat in je telefoon via een app. De applicatie laat vervolgens ook plaatjes zien die de drone maakt, waarmee je hem kunt besturen als je buiten spreekafstand bent. Ben je klaar, dan kun je de drone weer terug laten komen.

De drone is niet alleen handig voor ons, maar ook voor bijvoorbeeld de politie. Een agent kan een drone vertellen dat hij hem moet volgen of juist stil moet blijven hangen, zodat er video opgenomen wordt bij een verkeerslicht. Zo krijgen ze gemakkelijk bewijsmateriaal van kleine overtredingen. Daarnaast kan de drone een verdachte volgen, zodat deze afgesneden wordt tijdens een achtervolging. Een andere agent zou dan naar die locatie kunnen gaan.

Overigens zijn veel van de voorbeelden die Amazon geeft in het patent nog helemaal niet legaal. Een drone moet bijvoorbeeld altijd binnen het zichtsveld van de bestuurder blijven en mag niet in drukke gebieden vliegen.