EA Sports en Franse Eredivisie sluiten deal voor eSports-competitie, is Nederland de volgende?

fifa17

De Franse Eredivisie, LFP, heeft een deal gesloten met EA Sports voor de lancering van de e-Ligue 1. Op 1 november spelen twintig clubs een kampioenschap in FIFA 17. Daarmee is Frankrijk het eerste Europese land dat op zo’n niveau FIFA 17 speelt. Dit schrijft Le Parisien.

In totaal doen er twintig clubs mee uit de Franse Eredivisie. Elke club sponsort uiteindelijk twee FIFA17-spelers. De spelers moeten in de game het team gebruiken dat ze representeren. Daarentegen kunnen ze wel kiezen uit iedere speler uit de Franse Eredivisie. De competitie eindigt uiteindelijk met een nationale finale in mei.

Drie fases

Alle wedstrijden worden online gespeeld en zijn toegankelijk voor iedereen met een PlayStation 4 of een Xbox One. Ook professionele spelers mogen meedoen aan de e-Ligue 1. In totaal bestaat de competitie uit drie fases.

De eerste begint in november met een wintertoernooi en eindigt in januari. In februari start de tweede fase, die tot maart duurt. Uit deze twee toernooien komen twee kampioenen (één op de PS4 en één op de Xbox One), die doorgaan naar de play-offs. In mei worden de nationale finale gehouden. De uiteindelijke winnaar kwalificeert zich voor de Europese Kampioenschappen, met daaropvolgend de wereldwijde kampioenschappen.

De eerste vijf clubs die meedoen aan de e-Ligue 1 beginnen op 14 november. Dit zijn PSG, l’AS Saint-Etienne, le SCO d’Angers, l’OL en l’AS Nancy-Lorraine.

e-Ligue

Nederland?

Ook in Nederland heeft de Eredivisie interesse in een officiële competitie voor FIFA-gamers. Hier is al een voorstel voor ingediend bij EA Sports, maar over een precieze invulling is nog niets bekend. Nu het eerste Europese land een dergelijk kampioenschap heeft, kan dit de deur openen voor een Nederlandse variant.

Twee Nederlandse voetbalclubs zijn al bezig met eSports. Zo maakte Ajax bekend dat ze Koen Weijland hebben gecontracteerd, en ook PSV wil een eSporter aan zich binden. De voetbalclub gaat daar een toernooi voor houden, dat op 29 oktober plaatsvindt

Voor de voetbalclubs zijn eSports (en in het bijzonder de game FIFA) een belangrijk marketingmiddel om jongeren aan zich te binden en hun merk zo te versterken.